Hyppää sisältöön

Arjen johtamisjärjestelmä - Joukkojen johtamista omalla älypuhelimella

Kaartin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 11.3.2021 16.00
Tiedote
Varusmies käyttää älypuhelinta harjoituksessa

Kaartin jääkärirykmentti kokeili jo viime syksyn paikallispuolustusharjoituksessa niin sanottua arjen johtamisjärjestelmää, jossa harjoitukseen osallistuvat käyttivät suostumuksella omia mobiililaitteitaan yhtenä sotajoukon viestitysmenetelmänä.

Kehä 21-paikallispuolustusharjoituksessa oli sama konsepti käytössä, kuin viime harjoituksessakin. Varusmiehet, reserviläiset ja Puolustusvoimien henkilökunta käyttivät omalla älypuhelimellaan pikaviestisovelluksia omien joukkojensa johtamiseen sekä tilannekuvan täydentämiseen. Perusteluna arjen ratkaisuiden kokeilutoiminnassa on ollut, että myös poikkeusoloissa todennäköisesti hyödynnettäisiin omia päätelaitteita jossain määrin.

Omien päätelaitteiden käytöstä allekirjoitettiin kirjallinen suostumus ja joukot saivat itse määrittää mitä pikaviestisovelluksia käyttävät toiminnassaan. 

Kokemuksia kerättiin Kehä 21-harjoituksen päätteeksi muun muassa Urheilukoulun tiedustelukomppanian varusmiesjohtajilta.

Tiedustelijoiden tehtävänä on liikkua eri kohteissa partiona ja usein kaukana omista joukoista. Tämä tuo haasteita myös viestiyhteyksiin. Kun tehdään havaintoja esimerkiksi mahdollisesta vihollisesta, tiedon tulisi tavoittaa komentopaikka mahdollisimman pian.

Aliupseerioppilaat Echahid ja Karvinen Urheilukoulun tiedustelukomppaniasta kertovat, että tutuilla sovelluksilla johtaminen oli helppoa ja varmaa.

-Puhelin on yleensä koko ajan mukana ja sitä on helppo kuljettaa, jos vertaa vaikka kenttäradioon, Echahid tiivistää

-Nopeasti muuttuvissa tilanteissa tiedon saa isommalle joukolle nopeasti, kun käytetään omia mobiililaitteita ja kaikki käyttävät samaa pikaviestisovellusta. Tieto kulkee kaikille reaaliajassa, Karvinen lisää.

Tiedustelijat mainitsevat ainoaksi huonoksi puoleksi akkukäyttöisyyden. Kun puhelimesta loppuu akku, se on käytännössä hyödytön, ellei kanna mukanaan varavirtalähteitä. Molemmat kuitenkin toivoivat, että voisivat jatkossakin harjoituksissa käyttää arjen johtamisjärjestelmää.

Digitalisaatio on tuonut sekä helpotusta, mutta myös uusia haasteita sekä siviilimaailmassa, että sotilastoiminnassa. Esimerkiksi turvaluokiteltua tietoa ei voi lähettää omalla mobiililaitteella pikaviestisovelluksessa ja viestimisessä käytetään aina peitteistöjä. Arjen johtamisjärjestelmän harjoittelu on kuitenkin tärkeää sotilastoiminnassa ja sen kokeilusta on saatu positiivisia tuloksia.
 

´