Hyppää sisältöön

“En ole katunut kyllä yhtään” – Rajavartiolaitoksen tulenjohtajat haastavat itsensä palveluksessa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 21.11.2020 10.30
Uutinen
Kuva jossa upseerikokelas Ville Suoniemi ja Joonatan Niskala seisovat lumisen vaaran laella ja katsovat kameraan.
Lapin rajavartioston upseerikokelaat Ville Suoniemi (vas.) ja Joonatan Niskala ovat nauttineet vaativasta varusmiespalveluksesta.

Lapin rajavartioston rajajääkärikomppaniassa Ivalossa varusmiespalvelustaan suorittavat upseerikokelaat Ville Suoniemi ja Joonatan Niskala ovat nauttineet vaativasta palveluksestaan. Tiedustelutulenjohtajat antoivat Maavoimien vaikuttamisharjoituksessa tulikomentoja Porin prikaatin raskaalle raketinheitinpatterille. Tuli osui maaliin, mikä osoittaa yhteistyön rajajääkärien ja Maavoimien joukko-osastojen kanssa toimivan saumattomasti.

Maavoimien vaikuttamisharjoituksessa Rovajärvellä oli kiikaria muistuttava maalinpaikannuslaite ahkerassa käytössä, kun upseerikokelaat Ville Suoniemi ja Joonatan Niskala johtivat ensimmäistä kertaa raketinheittimen raketteja maaleihin. Korkean mäen huipulta tiedusteluryhmän tulenjohtajina toimivat varusmiehet määrittivät kilometrien päässä sijaitsevien maalien koordinaatit. Tarkkuudesta ei voi tinkiä, joten työ vaatii taitoa.

– Kohteilla on usein paljon suojausta, joten lähelle pääseminen ja näköyhteyden saaminen on välillä haastavaa. Kohteen tiedustelu ja löytäminen ovat usein suurimmat haasteet, Suoniemi avaa.

Kuva jossa tulenjohtaja tähystää maalialuetta kiikarilla.

– Pimeys ja olosuhteet ovat välillä myös vaativia, Niskala lisää.

Rovajärvellä partiot onnistuivat hyvin tavoitteissaan, vaikka kyseessä olikin ensimmäinen kerta raketinheittimen tulenjohdossa. Tulenjohtajien tehtävä on taistelukentällä keskeinen: he määrittävät tulikomennot epäsuoraa tulta ampuville tuliyksiköille kuten kranaatin- tai raketinheittimille. Tulikomennot sisältävät muun muassa maalien koordinaatit, ja niiden avulla ammukset löytävät perille haluttuun maaliin.

– Ennen meidän työskentelyä kohteentiedustelupartio on käynyt tutkimassa maalia. Jos ylempi johtoporras päättää toteuttaa antamamme tulikomennon, jäämme seuraamaan millaisen vaikutuksen tehty isku sai aikaan ja raportoimme siitä eteenpäin, Suoniemi selittää.

Maavoimien vaikuttamisharjoituksessa Rajavartiolaitoksen varusmiehet ammuttivat muun muassa Porin prikaatin raskaita raketinheittimiä ja raskaita panssarihaupitseja K9 Moukareita. Yhteistyö Rajavartiolaitoksen ja Puolustusvoimien kanssa toimii saumattomasti – sen todistivat täsmälleen maalipisteisiin osuneet raketit.

– Meidän partiolla meni vähän paremmin, saimme tarkat koordinaatit, Niskala kertoo.

– Me taas jouduimme teknisten haasteiden takia käsipelillä mittaamaan koordinaatteja, mutta hyvin se silti meni, Suoniemi mainitsee.

Kuva jossa raskas panssarihaupitsi K9 Moukari ampuu tuliasemassa.

Rovaniemeläinen Suoniemi halusi palvelukseen Lapin rajavartioston rajajääkärikomppaniaan Ivaloon omasta mielenkiinnostaan.

– Sissihommat kiinnostivat erityisesti. Ivalossa on mielestäni paras sissikoulutus. Olen kyllä tykännyt kovasti – vaikka haastavaa on ollut, Suoniemi avaa.

Torniosta kotoisin oleva Niskala oli kuullut komppaniasta ystäviltään.

– Muutama kaveri oli ennen Ivalossa palveluksessa ja haukkuivat sen niin hyväksi, että ajattelin itsekin lähteä kokeilemaan. Vuodeksi sitten tänne jäin, enkä ole katunut kyllä yhtään, Niskala iloitsee.

Haastetta palvelus on tarjonnut, ja sitä miehet lähtivätkin hakemaan.

– Kyllä tämä rankkaa on ollut. Nämä hommat ovat aika fyysisiä – ei paljoa nukuta eikä syödä. Siirtymätkin paikasta toiseen ovat usein pitkiä, joten rasitusta tulee paljon, Suoniemi kertoo.

 – Aika unohtumaton kokemus, Niskala summaa.

Joulukuussa kotiutuvat upseerikokelaat saavat palveluksesta unohtumattomia elämyksiä. Rajavartiolaitos puolestaan saa heistä rautaisia tulenjohdon ammattilaisia.

– Kyllä minä koen, että jos oikeassa tilanteessa pitäisi toimia vastaavissa tilanteissa ja esimerkiksi ammuttaa raketinheitintä, niin pystyn siihen, Suoniemi vakuuttaa.

´