Hyppää sisältöön

Syksyn hengitystieinfektiotilanne Puolustusvoimissa

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 20.9.2024 13.32
Tiedote

Puolustusvoimissa on esiintynyt syksyn aikana useita erilaisia hengitystieinfektio-oireita aiheuttavia tauteja, mukaan lukien adenovirusta, joka tavallisista adenovirusepidemioista poiketen on aiheuttanut voimakkaita oireita ja osalla varusmiehistä sairaalahoitoa. Adenoviruksen lisäksi liikkeellä on muun muassa mykoplasmaa, koronaa sekä hinkuyskää. Puolustusvoimat on varautunut tilanteeseen ja seuraamme varuskuntien tartuntatilannetta tiiviisti varusmiesten ja henkilöstön palvelus- ja terveysturvallisuuden takaamiseksi.

Varuskuntaolosuhteet aiheuttavat omat haasteensa erilaisten tautien leviämiseen. Tarttuvat taudit, joihin myös adenovirus kuuluu, leviävät helposti varuskuntaolosuhteissa, joissa varusmiehet yöpyvät usean hengen tuvissa ja ovat koulutuksessa sekä vapaa-aikana paljon tekemisissä toistensa kanssa. Adenoviruksen itämisaika (jopa 14 vuorokautta) ja oireettomat taudin kantajat ovat haastaneet taudin leviämisen rajoittamista.

Puolustusvoimissa on varauduttu tilanteeseen ja joukko-osastot ovat tarvittaessa ottaneet käyttöön jo koronan aikana hyväksi havaittuja toimenpiteitä tartuntojen leviämisen rajoittamiseksi. Toimenpiteiden tarkoituksena on mahdollistaa oireisten varusmiesten tarkempi seuranta ja estää tautien leviäminen varuskunnissa. Käyttöön otetut toimenpiteet vaihtelevat joukko-osastoittain, mutta yleisesti niihin kuuluvat muun muassa:

•    tehostettu hygienia: käsienpesun ja desinfektion lisääminen, maskien käyttö sekä muut koronaepidemian aikana opitut tehokkaat käyttäytymismallit
•    siivoustoimien tehostaminen: varuskuntien tilojen siivouksen ja puhdistamisen lisääminen kaikilla tasoilla
•    lepo-osastojen perustaminen: sairaille varusmiehille tarjotaan lepo-osastoja, jotka mahdollistavat oikeat olosuhteet toipumiseen
•    tarkempi osastointi: varusmiesten jakaminen tarkemmin eri osastoihin infektioiden leviämisen estämiseksi
•    lomien ja vapaiden rajoittaminen tarvittaessa: varusmiesten lomia ja vapaita voidaan rajoittaa tarvittaessa
•    tiedonjakaminen: epidemiatilanteesta ja toimenpiteistä on jaettu aktiivisesti tietoa varusmiehille, palkatulle henkilöstölle ja varuskunta-alueilla toimiville kumppaneille. 


Puolustusvoimat pyrkii kaikessa toiminnassaan toimimaan vastuullisesti ja kaikkien osapuolten vastuullinen toiminta on keskeisessä roolissa epidemioiden hallinnassa. Annettuja toimintaohjeita noudattamalla ja oireista välittömästi ilmoittamalla tartuntaketjut saadaan katkaistua mahdollisimman nopeasti. Toimenpiteiden tarkoituksena on myös estää tautien leviäminen varuskuntien ulkopuolelle, joten sairastuneita varusmiehiä ei täten välttämättä voida lähettää lomille tai sairastamaan kotiin. 

Tautien tartuttavuudesta ja itämisajoista johtuen käyttöönotetuista toimenpiteistä huolimatta sairastuneita on ollut varusmiesmäärään suhteutettuna paljon esimerkiksi Kainuun prikaatissa. Sairastuneiden hetkellisestä suuresta määrästä johtuen varuskuntien terveysasemien vastaanotot ovat voineet kuormittua. Koko yhteiskuntaa koskevat terveydenhuollon resurssitilanteen haasteet heijastuvat myös Puolustusvoimiin, mutta teemme aktiivisesti töitä henkilöstön rekrytoimiseksi ja tilanteen parantamiseksi.

Puolustusvoimat jatkaa tilanteen seuraamista ja sopeuttaa toimintaansa tarpeen mukaan, jotta varusmiesten ja henkilöstön terveysturvallisuus varmistetaan. 
 

´