Hyppää sisältöön

Ruotuväki: Ikäluokkien pieneneminen ei vaaranna puolustuskykyä

Viestintäosasto
Julkaisuajankohta 10.5.2024 13.20
Tiedote

Suomessa syntyvät ikäluokat kutistuvat. Viime vuonna syntyi ennakkotilastojen mukaan noin 43 300 lasta, mikä on lähes viisitoistatuhatta vähemmän kuin vuosikymmen sitten. Pääesikunnan operatiivisen osaston everstiluutnantti Pasi Kallioniemi toteaa, että Puolustusvoimat seuraa väestönkehityksen trendejä, eikä syntyvyyden lasku aiheuta ylitsepääsemättömiä haasteita. Kallioniemen mukaan Puolustusvoimat pyrkii olemaan jatkossa entistä houkuttelevampi vaihtoehto naisille, kun kutsuntaikäisten miesten määrä vähenee. Myös keskustelu reservin ikärajoista jatkuu.

Toukokuun Ruotuväessä kerrotaan myös, että ensimmäinen Ilmavoimien täysinpalvellut F/A-18 Hornet pääsi eläkkeelle. Jäljellä olevat Hornetit näyttävät tutuilta päältä, mutta niiden aseistus ja tietojärjestelmät on uusittu. Päivitykset pitävät Hornetit iskukykyisinä vielä vuosia, kunnes F-35-monitoimihävittäjät korvaavat ne.

Hyökkäyksen kohteeksi joutunut maa tarvitsee kriisitilanteessa huomattavan määrän korsuja, poteroita ja suoja-asemia. Siksi Suomeen on rakennettu vuosien varrella lukuisia linnoitteita. Aktiiviset reserviläiset ja rakennusalan ammattilaiset ovat korvaamaton apu linnoitteiden rakentamisessa ja suunnittelussa.

Sodan vaikutukset ympäristöön näkyvät jo Ukrainassa, mutta ongelmien laajuus paljastuu vasta vuosien päästä. Pelkästään maastoon jääneet räjähteet ovat iso uhka, sillä puolen Suomen kokoinen alue on kylvetty täyteen miinoja Ukrainassa. Sodan vaurioiden korjaaminen on arvioiden mukaan vähintään kymmenien vuosien urakka.

Juha Martelius on Suojelupoliisin uusi päällikkö. Hänen mukaansa terrorismin uhka on kohonnut Suomessa, ja radikalisoituminen uhkaa yhä useammin alaikäisiä. Martelius muistuttaa myös tulevista EU-vaaleista. Monien eri lähteiden mukaan Venäjä yrittää vaikuttaa kesäkuun vaalien tulokseen.

Lue uusin Ruotuväki täältä.

 

´