Hyppää sisältöön

Arvokasta kokemusta ja mielekkäitä muistoja toimittajana

Julkaisuajankohta 23.11.2023 10.34

Ruotuväessä on mahdollista hyödyntää omaa luovuutta ja mielenkiinnon kohteita palvelustehtäviä suorittaessa, Ruotuväen toimittajan, kaartinjääkäri Felix Rahialan mukaan

Arvokas kokemus muun muassa viestinnän ja tekstien tuottamisen parissa sai Rahialan hakemaan toimittajaksi Ruotuväkeen.

– Jokaisella on omia vahvuuksia varusmiespalvelusta ajatellen. Se, että pääsee hyödyntämään niitä parhaansa mukaan, on myös Puolustusvoimien edun mukaista, Rahiala kertaa.

Ovet Ruotuväkeen ovat avoinna muillekin kuin nykyisille ja tuleville toimittajille.

– Pyrin omilla akateemisilla ansioillani sekä aktiivisuudellani ja työkokemuksellani. Aloitan opintoni Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa palveluksen jälkeisenä syksynä, Rahiala avaa.

 

Mitä toimittaja tekee Ruotuväessä?

Toimittajan työn näkyvin osa on valmiit tekstit, mutta Rahialan mukaan kirjoitusprosessi on pieni osa koko prosessia. Jokainen uutinen tai artikkeli vaatii paljon taustatyötä.

– Näkökulman keksimisen jälkeen perehdytään aiheeseen, haastatellaan tai käydään seuraamassa harjoitusta taikka tapahtumaa. Sen jälkeen kirjoitusprosessi voidaan saattaa loppuun toimituksessa, Rahiala valaisee.

Ruotuväki julkaistaan kerran kuukaudessa printtilehtenä. Tämän lisäksi verkkoon tehdään sisältöä jatkuvasti, kuten sosiaaliseen mediaankin. Toimittajana on siis mahdollista tuottaa sisältöä myös sosiaaliseen mediaan.

Lehden valmistuminen aloittaa palvelustehtävien osalta uuden, noin kuukauden pituisen syklin. Jokainen päivä on lähtökohtaisesti erilainen.

– Välillä olemme seuraamassa suurta sotaharjoitusta, seminaaria, tai henkilöä haastattelemassa, välillä toimistolla valmistelemassa ja työstämässä artikkeleita, Rahiala selostaa.

 

Miksi juuri Ruotuväki?

Kokemuksen ja mielekkäiden tehtävien lisäksi Rahialan mukaan on useita muita syitä, miksi kannattaa pyrkiä toimittajaksi Ruotuväkeen.

Juttukeikkojen viedessä eri puolille maata pääsee tutustumaan Suomen varuskuntiin ja kaupunkeihin. Uudet kokemukset ovat oleellinen osa palvelusta Ruotuväessä.

– Nykyisen toimituksen varusmiehiä on käynyt muun muassa Naton operaatiojohtoportaan johtoesikunnassa Belgiassa, haastattelemassa puolustusministeriä, seuraamassa Maavoimien mekanisoitua sotaharjoitusta taistelukentällä ja tilaisuuksissa, joihin vain medialla on pääsy, Rahiala kertoo.

Vaihtelu tekee tehtävistä Rahialan mukaan entistä mielekkäämpiä. Toimittajana oppii paljon uutta ja muodostaa laajan kuvan siitä, mitä maanpuolustuksen laajalla kentällä tapahtuu.

Myös oma käsitys maailmasta kehittyy. Eri puolustushaaroihin tulee tutustuttua keskimääräistä varusmiestä paremmin.

Ruotuväessä toimittajalla on Rahialan mukaan hyvät mahdollisuudet vaikuttaa siihen, mitä kirjoittaa ja tekee.

– Käytännössä pystyn itse vaikuttamaan omaan viikko-ohjelmaani siten, että keksin juttuaiheen, esitän sitä toimituskokouksessa ja alan tekemään juttua aiheesta, Rahiala hehkuttaa.

Palvelustehtäviin Rahialaa motivoi myös merkityksellisyys.

– On mielestäni hienoa, että pääsen vaikuttamaan siihen, minkälainen on yleinen käsitys maanpuolustuksesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä, Rahiala iloitsee.

´