Reservissä
Varusmiespalveluksen suoritettuasi siirryt reserviin. Reserviläiset muodostavat puolustuskykymme vahvan kivijalan. Palveluksessa saatu osaaminen vaatii säännöllistä ylläpitoa reservin kertausharjoituksilla. Reserviläisille järjestetään myös vapaaehtoisia harjoituksia ja koulutuksia.
Reserviin kuuluu noin 900 000 suomalaista. Puolustusvoimien sodan ajan vahvuus on 280 000 sotilasta, ja vahvuutta täydennetään tarvittaessa muilla reserviläisillä.
Asevelvollisena kuulut reserviin 50- tai 60-vuotiaaksi saakka. Miehistöön kuuluva siirtyy varareserviin sen vuoden lopussa, kun hän täyttää 50 vuotta; upseerit ja aliupseerit ovat reservissä sen vuoden loppuun, kun he täyttävät 60 vuotta.
Tältä sivulta löydät tietoa reserviläisen oikeuksista ja eduista sekä kertausharjoituksista.
Aluetoimistot palvelevat reserviläisiä
Reserviläisen asioita hoitaa aluetoimisto. Toimistolta voit käydä kysymässä esimerkiksi tietoa omasta sodan ajan sijoituksestasi, kertausharjoituksista ja vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta. Saat halutessasi aluetoimistolta otteen omista asevelvollisrekisteritiedoistasi. Rekisteriin on tallennettu sijoittamista varten tarvittavat henkilötiedot ja sotilaskoulutusta koskevat tiedot.
Aluetoimistolle voit ilmoittaa varusmiespalveluksen jälkeen suorittamistasi opinnoista ja muusta hankkimastasi osaamisesta, joka voi vaikuttaa sodanajan sijoitukseesi.
Reservissä sinun täytyy pitää aluetoimistosi tietoisena asuinpaikastasi ilmoittamalla Väestörekisterikeskukselle muutosta uudelle paikkakunnalle.
Tärkeää tietoa Sapeli 20 -taisteluharjoitukseen osallistuville reserviläisille
Urheilukoulussa huhtikuussa 2021 palveluksensa aloittavat talvilajien urheilijat on valittu
Uudenmaan kutsunnat toteutetaan sopeutetuin järjestelyin Helsingin työväenopistolla 23.11.2020 alkaen
Jääkäriprikaatin taisteluharjoitus PUUKKO 20 Sodankylä–Pokka–Tieva alueella

Rauhanturvaajaksi
Haluatko rauhanturvaajaksi?
Suoritettu varusmiespalvelus mahdollistaa hakeutumisesi kriisinhallintatehtäviin.
Lue lisää ja katso hakuohjeet!
RESERVIN HARJOITUKSET
Käsky tai kutsu harjoitukseen?
Puolustusvoimien lähettämä kertausharjoitusta tai vapaaehtoista harjoitusta koskeva kirje vaatii reserviläiseltä aina vastaamista. Muista ilmoittaa osallistumisestasi ja kysyä aluetoimistosta neuvoa epäselvissä tilanteissa.
Lue toimintaohjeet tästä!
Asiointi
Kysyttävää intistä?
Puolustusvoimien aluetoimistot palvelevat sinua ennen ja jälkeen varusmiespalveluksen. Älä epäröi kääntyä puoleemme.
Aluetoimistot vastaavat.
URA PUOLUSTUSVOIMISSA
Ammattialiupseeriksi?
Aliupseerin ammatissa teet monipuolista työtä oman erityisosaamisesi mukaisessa ammatissa. Saat meiltä tehtäväkohtaisen, palkallisen koulutuksen, minkä ansiosta osaamisesi kehittyy jatkuvasti.
Lue lisää aliupseerin ammatista!
URA PUOLUSTUSVOIMISSA
Puolustusvoimien erikoisjoukkokurssille?
Kurssille voivat hakea reservin aliupseerin tai upseerin koulutuksen saaneet. Valinta koulutukseen tapahtuu pääsykokeiden kautta.
Lue lisää erikoisjoukkokurssista ja hae!
URA PUOLUSTUSVOIMISSA
Upseeriksi?
Varusmiespalveluksen jälkeen voit hakeutua upseerikoulutukseen. Maanpuolustuskorkeakoulusta valmistuvat upseerit palvelevat Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksessa. Upseerit työskentelevät mielenkiintoisissa ja vastuullisissa kansallisissa ja kansainvälisissä tehtävissä.
Lue lisää upseerin urasta!
Usein kysytyt kysymykset
Usein kysytyt kysymykset
Lue asevelvollisen usein kysymät kysymykset vastauksineen
Tutustu tästä!