Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Naurava sotilas

Reservissä

Varusmiespalveluksen suoritettuasi siirryt reserviin. Reserviläiset muodostavat puolustuskykymme vahvan kivijalan. Palveluksessa saatu osaaminen vaatii säännöllistä ylläpitoa reservin kertausharjoituksilla. Reserviläisille järjestetään myös vapaaehtoisia harjoituksia ja koulutuksia.

Reserviin kuuluu noin 900 000 suomalaista. Puolustusvoimien sodan ajan vahvuus on 280 000 sotilasta, ja vahvuutta täydennetään tarvittaessa muilla reserviläisillä.

Asevelvollisena kuulut reserviin 50- tai 60-vuotiaaksi saakka. Miehistöön kuuluva siirtyy varareserviin sen vuoden lopussa, kun hän täyttää 50 vuotta; upseerit ja aliupseerit ovat reservissä sen vuoden loppuun, kun he täyttävät 60 vuotta.

Tältä sivulta löydät tietoa reserviläisen oikeuksista ja eduista sekä kertausharjoituksista.

Aluetoimistot palvelevat reserviläisiä

Reserviläisen asioita hoitaa aluetoimisto. Toimistolta voit käydä kysymässä esimerkiksi tietoa omasta sodan ajan sijoituksestasi, kertausharjoituksista ja vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta. Saat halutessasi aluetoimistolta otteen omista asevelvollisrekisteritiedoistasi. Rekisteriin on tallennettu sijoittamista varten tarvittavat henkilötiedot ja sotilaskoulutusta koskevat tiedot.

Aluetoimistolle voit ilmoittaa varusmiespalveluksen jälkeen suorittamistasi opinnoista ja muusta hankkimastasi osaamisesta, joka voi vaikuttaa sodanajan sijoitukseesi.

Reservissä sinun täytyy pitää aluetoimistosi tietoisena asuinpaikastasi ilmoittamalla Väestörekisterikeskukselle muutosta uudelle paikkakunnalle.