Usein kysyttyjä kysymyksiä naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta
Tälle sivulle olemme koonneet usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta. Kysymykset on jaoteltu tälle sivulle eri ryhmiin: hakeutumiseen ja hakuprosessiin liittyvät kysymykset, palvelukseen liittyvät kysymykset ja Rajavartiolaitokseen liittyviin kysymyksiin.
Mikäli sinulla on hakemiseen tai palvelukseen liittyviä lisäkysymyksiä, ole rohkeasti omaan aluetoimistoosi.
Miksi hakisin inttiin?
Mikä on sinulle puolustamisen arvoista? Olet oikeassa paikassa, jos vastaat esimerkiksi oma terveys, perhe, ystävyyssuhteet, koulutus, turvallisuus, vapaus tai demokratia.
Intti ei ole pelkästään miehille. Jo yli 11 000 naista on suorittanut varusmiespalveluksen. Naiset voivat suorittaa palveluksen Puolustusvoimien kaikissa joukoissa ja tehtävissä. Palveluspaikka pyritään löytämään mahdollisimman läheltä asuinpaikkaa, ja tehtävään valintaan vaikuttavat Puolustusvoimien tarpeet.
Mitä intti voi tarjota sinulle?
- Ammatin tai opiskelua ja työelämää hyödyttäviä tietoja ja taitoja
- Muutakin kuin ampumakoulutusta, tutustu eri palvelustehtäviin tästä
- Lukuisia mahdollisuuksia suoritetun palveluksen jälkeen (mm. kriisinhallintaoperaatiot, vapaaehtoisen maanpuolustuksen tehtäväkenttä)
Alkoiko palvelus kiinnostaa? Naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen voit hakea, jos olet Suomen kansalainen, 18–29 vuoden ikäinen ja terveydentilasi sopii sotilaskoulutukseen. Katso tästä hakuohjeet ja laita hakemus liikkeelle!
Muista hakemusta tehdessäsi ainakin seuraavat asiat:
- Älä jätä hakemista viime tinkaan: Hakemuksen tulee olla lähetettynä sähköisessä asiointipalvelussa 15.1. kuluessa. Tarvittaessa voit edelleen hakea palvelukseen lähettämällä aluetoimistoon paperisen hakulomakkeen, jonka löydät täältä. Varmista tällöin, että hakemus on perillä aluetoimistossa 15.1. mennessä.
- Mikäli haet paperisella hakulomakkeella, muista allekirjoittaa lomake ja päivätä se. Varmista myös, että toimitat aluetoimistoon molemmat hakuun liittyvät lomakkeet täytettyinä.
- Jos haluat hakeutua erikoisjoukkoihin, on sinun silti haettava erikseen myös naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen.
Riippuu siitä, milloin opinnot päättyvät. Tammikuun saapumiserään on helpompi päästä, mutta jos opintosi loppuvat esimerkiksi kesällä, myös hakeutumisvuoden heinäkuun erään on mahdollista päästä, mikäli palveluspaikkoja on vielä jäljellä.
Kyllä on.
Sähköinen haku on käytössä, pääset kirjautumaan sinne osoitteessa https://asiointi.puolustusvoimat.fi.
Löydät lisätiedot osoitteesta https://intti.fi/erikoisjoukot
Erikoisjoukkoihin hakeudutaan kunkin joukon hakuaikataulun mukaisesti. Kaikkiin erikoisjoukkoihin haetaan Puolustusvoimien sähköisessä asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.puolustusvoimat.fi.
HUOM! Erikoisjoukkohakemuksen lisäksi sähköinen hakemus naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen täytyy olla lähetettynä viimeistään 15.1. osoitteessa https://asiointi.puolustusvoimat.fi.
Hakeutuminen naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen tapahtuu sähköisesti Puolustusvoimien asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.puolustusvoimat.fi. Sähköiseen hakemukseen tulee liittää lääkärinlausunto terveydentilasta. Lääkärinlausuntolomakkeen (Lääkärinlausunto terveydentilasta – 7550-441-2221) löydät Puolustusvoimien nettisivuilta, tässä linkki: puolustusvoimat.fi/lomakkeet.
Huom! Tarvittaessa voit edelleen lähettää aluetoimistoon paperisen hakulomakkeen, jonka löydät täältä.
Lääkärinlausunnossa tulee käyttää Puolustusvoimien lomaketta (7550-441-2221). Lomakkeen löydät puolustusvoimat.fi/lomakkeet.
Hakulomakkeen voit lähettää Puolustusvoimien asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.puolustusvoimat.fi. Asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella. Hakemuksen on oltava perillä 15.1. Voit toimittaa myös paperisen hakemuksen oman alueesi aluetoimistoon. Paperisen hakulomakkeen voit tulostaa verkkosivuiltamme.
Aluetoimistot pitävät naisten vapaaehtoisen asepalveluksen valintatilaisuudet vuosittain huhtikuussa. Kutsut valintatilaisuuteen postitetaan maaliskuussa. Päätökset palveluspaikasta ja palveluksen aloittamisen ajankohdasta tehdään joko itse valintatilaisuudessa tai heti sen jälkeen.
Jos sinut valitaan palvelukseen, saat valintatilaisuudessa tai kahden viikon kuluessa postitse palveluksen aloittamismääräyksen. Siitä selviää, milloin ja missä joukko-osastossa sinun on aloitettava palvelus.
Hakemuksen voit jättää aikaisintaan sinä vuonna, kun täytät 18 vuotta ja viimeistään sinä vuonna, kun täytät 29 vuotta. Palveluksen voit aloittaa vasta, kun olet täyttänyt 18 vuotta. Jos täytät 18 esimerkiksi hakuvuoden lokakuussa, et siis voi aloittaa palvelusta vielä hakuvuoden heinäkuussa.
Ota yhteys omaan aluetoimistoosi. Aluetoimisto selvittää voitko osallistua toisen aluetoimiston järjestämään valintatilaisuuteen.
Voit myös sopia aluetoimistosi kanssa osallistumisesta aluetoimiston järjestämään tarkastustilaisuuteen. Päivämäärät saat tietää aluetoimistostasi.
Tee kirjallinen ilmoitus (sähköposti tai kirje) omaan aluetoimistoosi ennen palveluksen aloittamisaikaa.
Voit hakeutua siviilipalvelukseen, jos olet ollut palveluksessa yli 30 päivää. Siviilipalvelushakemus tehdään joukko-osastossa. Joukko-osasto toimittaa hakemuksen aluetoimistoon, joka tekee hakemukseen päätöksen ja lähettää päätöksen sinulle postissa. Jos olet palvellut alle 30 päivää, et voi hakea siviilipalvelukseen.
Jos hakemus on tehty OmaIntti -asiointipalvelussa, voit myös perua sen palvelun kautta. Jos hakemus on lähetetty postitse, voit ilmoittaa aluetoimistoosi postitse, että haluat peruuttaa hakemuksesi ja osallistumisesi valintatilaisuuteen. Jos olet vastaanottanut jo palveluksenaloittamismääräyksen, voit peruuttaa myös sen OmaIntti -palvelussa tai kirjallisesti postitse ennen palveluksen alkamista. Laita ilmoitukseen myös yhteystietosi, jolloin aluetoimisto voi vahvistaa sinulle, kun peruutus on vastaanotettu ja palveluksenaloittamismääräys on peruutettu.
Voit hakea uudelleen, mikäli olet 18 - 29 vuotias. Tee uusi sähköinen hakemus Puolustusvoimien asiointipalvelussa. Laita hakemukseen merkintä, että olet hakenut aiemminkin tai olet ollut palveluksessa.
Kyllä sinun on mentävä palvelukseen, jos et ole ilmoittanut kirjallisesti aluetoimistoosi peruvasi palveluksen aloittamista. Kirjallinen peruutus tehdään ennen palveluksen aloittamista aluetoimistoon. Palvelukseen menemättä jättäminen ilman tätä kirjallista peruutusta on rangaistava teko.
Koulutusvalinnat tuleviin palvelustehtäviin tehdään pääasiassa koulutushaarajaksolla, kun palvelus on alkanut. Toki voit valintatilaisuudessa ilmoittaa kiinnostuksesi tiettyihin tehtäviin. Ennen palvelusta saat palveluspaikastasi alokaskirjeen, jossa on linkki ns. alokaskyselyyn. Myös tähän kyselyyn vastaamalla voit ilmoittaa kiinnostuksesi erityistehtäviin.
Hakemukseen liitettävän lääkärinlausunnon kustannuksista on mahdollista hakea kulukorvausta Puolustusvoimilta. Kulukorvausten haet samalla sähköisellä lomakkeella, jolla haet palvelukseen. Hakemuksessa on oma kohta kulukorvausta varten. Ilmoita siinä tilinumero ja liitä kuitti tai tosite terveyskeskuksesta.
Voit varata ajan lääkärintarkastukseen esim. omasta terveyskeskuksestasi. Ilmoita tulevasi palveluskelpoisuustarkastukseen. Ota täyttämäsi ja tulostamasi ennakkokysely terveydentilasta mukaan lääkärintarkastukseen.
Tee palveluksen aloittamisajan tai -paikan muutoshakemus. Lomakkeen löydät osoitteesta puolustusvoimat.fi/lomakkeet.
Täytä hakemus huolellisesti ja perustele muutoksen tarpeesi. Liitä hakemukseen liitteeksi todistus opiskelusta.
Mikäli paikkoja on vielä jäljellä kyseiseen saapumiserään esimerkiksi peruutuksien vuoksi, on mahdollista päästä palvelukseen jo hakeutumisvuoden heinäkuun erässä. Suunnittele kuitenkin valmiiksi myös toinen vaihtoehto, jos heinäkuun saapumiserään ei ole vapaita paikkoja.
Uudenmaan, Hämeen ja Lapin aluetoimistojen alueelta hakevat eivät voi aloittaa 2024 heinäkuun saapumiserässä, sillä alueiden valintatilaisuudet järjestetään syksyllä yhdessä kutsuntojen kanssa.
Kyllä voi; lomakkeena tulee käyttää puolustusvoimien nettisivuilta löytyvää lääkärinlausuntolomaketta (nr 7550-441-2221). Lomakkeen löydät puolustusvoimat.fi/lomakkeet.
Ole yhteydessä aluetoimistoosi. Voit osallistua jonkun muun aluetoimiston järjestämään valintatilaisuuteen omakustanteisesti. Asiasta täytyy sopia etukäteen kyseisen aluetoimiston ja oman aluetoimistosi kanssa. Oman aluetoimiston kanssa voi myös sopia osallistumisesta aluetoimiston järjestämään tarkastukseen.
Naiset eivät käy kutsunnoissa syksyisin, vaan naiset täyttävät sähköisen hakemuksen Puolustusvoimien asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.puolustusvoimat.fi. Hakuajan päätyttyä aluetoimisto kutsuu hakijat hakemuksen perusteella valintatilaisuuteen. Tilaisuus pidetään huhtikuun aikana.
Lähetä hakemus liitteineen viimeistään 15. tammikuuta mennessä.
Uudenmaan, Hämeen ja Lapin aluetoimistot pilotoivat naisten vapaaehtoisen asepalveluksen valintatilaisuuden ja miesten kutsuntojen yhdistämistä vuonna 2024. Vuoden 2024 keväällä ei Uudenmaan, Lapin ja Hämeen alueen hakeutuneille naisille järjestetä valintatilaisuuksia. Valintatilaisuudet järjestetään 15.8.-15.12.2024 välisenä aikana kotikuntasi miesten kutsuntojen yhteydessä.
Palvelusta aloittaessaan nainen ei saa olla täyttänyt 30 vuotta. Pääsääntöisesti henkilö määrätään palvelukseen viimeistään sen vuoden ensimmäiseen saapumiserään (tammikuu), jolloin hän täyttää 30 vuotta.
Kuitenkin poikkeuksellisesti nainen voidaan määrätä palvelukseen myös sen vuoden toiseen saapumiserään, jona hän täyttää 30 vuotta. Tällöin ainoa mahdollinen palvelusaika on 165 päivää. Edellytyksinä ovat:
- oma halukkuus
- palvelukseen määräämisen edellytykset täyttyvät
- hän ei ole täyttänyt 30 vuotta ennen palveluksen aloittamispäivää.
Huom. 1.1.2024 alkaen palvelus on aloitettava viimeistään sinä vuonna kun täyttää 29 vuotta.
Astman kanssa kyllä pärjää, kunhan muistaa ottaa lääkkeensä säännöllisesti ja ennakoivasti. Ota asia esille valintatilaisuudessa lääkärin kanssa ja valintalautakunnan haastattelussa. Muistathan ottaa valintatilaisuuteen mukaan lääkärinlausunnon.
Tarvittavat tiedot löydät alokaskirjeestä. Mukaan tulee ottaa ainakin palvelukseenastumismääräys, virallinen henkilötodistus, mahdolliset lääkärinlausunnot sekä rokotustodistus, tilinumero, verkkopankkitunnukset ja hygieniavälineet. Tarkista lista vielä alokaskirjeestä ennen palvelukseen astumista. Ohjeita löydät myös verkkosivuiltamme osoitteesta intti.fi/ensimmaista-kertaa-joukko-osastoon.
Kengännumeroa tai vaatekokoa ei tarvitse ilmoittaa etukäteen. Ensimmäisten päivien aikana pidetään huoli siitä, että kaikki saavat oikeankokoiset varusteet ja vääränkokoiset vaihdetaan.
Mahdollisista erityisruokavalioista kysytään alokaskyselyssä.
A: Täysin terve kaikkiin palvelustehtäviin, ei terveydellisiä rajoitteita.
B: Jokin terveydellinen rajoite, joka pitää ottaa huomioon palveluksessa, mutta joka ei vaikuta palveluksen suorittamiseen. Tällainen rajoite voi olla esimerkiksi ylipaino (BMI yli 30.)
C: Vapautettu rauhan ajan palveluksesta terveydellisin syin. (Esimerkiksi diabetes.)
E: Palveluskelpoisuus määritellään myöhemmin
Naisten osalta palveluskelpoisuusluokat C ja E ovat käytössä vasta 30 vuorokauden palveluksen jälkeen.
Palvelusaika määräytyy tehtävän mukaan ja riippuu siten myös omasta halukkuudesta ja kyvyistä. Valinnat palvelustehtäviin tehdään pääasiassa koulutushaarajakson alussa. Koulutus kestää joko 165, 255 tai 347 päivää.
Armeijassa pärjää normaalilla peruskunnolla. Kunnon kohottaminen ennen armeijaa helpottaa toki huomattavasti fyysisissä harjoituksissa jaksamista. Varuskunta-alueet ovat isoja ja matkat voivat olla pitkiäkin, joten myös pidempien matkojen kävelemistä kannattaa harjoitella. Kunnon kohottamiseen löytyy Puolustusvoimilta sovellus Marsmars.fi.
Maastossa kenttähygienian taso pyritään pitämään mahdollisimman hyvänä. Joukkuekohtaiseen telttakalustoon kuuluu pakata käsisaippuaa, mutta voi olla hyödyllistä pakata intiimialueen kosteuspyyhkeiden lisäksi mukaan pieni käsisaippua ja pyyhe.
Halutessasi voit varata harjoituksiin aina varmuuden varalta kuukautistarvikkeita, tavallisia särkylääkkeitä tai reseptilääkkeitä kierron tuottamien kipujen lieventämiseen sekä käsidesiä, vaikka sinulla ei olisi omaa kiertoa harjoituksen aikana. Ohivuodon sattuessa tai toisen naisvarusmiehen ollessa pulassa ylimääräiset tuotteet ovat aina avuksi. Tarvittaessa ota yhteys omaan varusmiesjohtajaan, mikäli tarvitset kuukautistarvikkeita.
Jos koet, ettei varusmiesjohtajien vessataukoaikamääreet ole riittäviä (etenkin talvella) ilmoita asiasta rohkeasti heille tai henkilökunnalle. On tärkeää, että ehdit huolehtia hygeniastasi, jotta vältyt intiimialueen tulehduksilta, joten ajattele asia toimintakykysi ylläpidon näkökulmasta. Menkoissa ei ole mitään hävettävää ja ne pystytään hoitamaan maastoharjoituksissakin pienin ennakkovalmistautumisen keinoin.
Haun ohjeet löydät sivulta www.intti.fi/naisten-vapaaehtoinen-asepalvelus.
Sivulta löydät ohjeet sähköiseen hakuun sekä paperiset hakulomakkeet, jotka lähetetään lähimpään aluetoimistoon vuosittain 15.1. mennessä.
Naisiin suhtaudutaan intissä samalla tavalla kuin miehiinkin. Naisille on omat suihkut ja vessat, mutta esimerkiksi taisteluharjoituksissa nukutaan samassa teltassa. Jokaisella Puolustusvoimissa työskentelevällä tai varusmiespalvelusta suorittavalla on velvollisuus omalta osaltaan huolehtia siitä, että kaikkia kohdellaan tasapuolisesti ja asiallisesti.
Tällä hetkellä käynnissä on yhteismajoituskokeilu, jonka tavoitteena on majoittaa yhteistupiin yhtä paljon miehiä ja naisia. Yhteismajoituskokeilulla hankitaan tutkittua tietoa ja kokemuksia yhteismajoituksen vaikutuksista palveluksessa olevien toimintakykyyn, ryhmäkiinteyteen, palveluksen sujuvuuteen, tiedonkulkuun, koulutustuloksiin ja tilojen käyttöön.
Armeijassa pärjää lyhyempikin henkilö. Tietyt asiat voivat olla raskaampia tai haastavampia, mutta sisulla kyllä selviää kaikesta! Myös hyvä lihaskunto auttaa, sillä reppu ja ase saattavat aluksi tuntua painavimmalta kuin isommalla ihmisellä. Pidempien matkojen käveleminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, niin jalat tottuvat eikä rakkoja tule niin helposti.
Hiuksia ei tarvitse leikata lyhyiksi, mutta hiusten on oltava kiinni. Toki lyhyet hiukset saattavat olla helppohoitoisemmat esim. leirien aikana.
Vapaehtoisen asepalveluksen suorittaville naisille on saatavilla kaikki samat etuudet kuin miehillekin. Tuet siis toimivat samalla tavalla niin miehille kuin naisillekin. Palveluksen ajalle on mahdollista anoa Kelan sotilasavustusta:
• Asumisavustusta
• Opintolainan korkoavustusta
• Perus- ja erityisavustusta omaiselle
• Elatusavustusta lapselle
• Yleistä asumistukea
Sotilasavustushakemuksen voi tehdä verkossa kuukautta ennen palveluksen aloittamista. Lisäohjeita löytyy myös Kelan sivuilta osoitteesta kela.fi/sotilasavustus.
Ei ole, kaikki opetetaan kädestä pitäen. Kaikki ennen armeijaa opitut taidot, kuten kartanlukutaito, ovat toki hyödyksi.
Tällä hetkellä yhteismajoituskokeilu on käynnissä kaikissa joukko-osastoissa (pl. Ilmavoimien lennostot). Yhteishengen luominen aloitetaan heti palveluksen alussa, ja ryhmäkiinteys on olennainen osa ryhmän ja laajempien joukkojen toimintaa. Ryhmäkiinteyden vaaliminen onkin jokaisen taistelijan vastuulla ja ryhmässä toimimisen taitoja harjoitellaan varusmiespalveluksen aikana.
Mahdollisuutenne päästä Onttolaan palvelemaan on erittäin hyvät, sillä Pohjois-Karjalan rajavartioston Rajajääkärikomppanian pääsääntöiseen rekrytointialueeseen kuuluvat sekä Etelä-Karjala että Kymenlaakso. Teidän tulee kuitenkin itse muistaa, että palvelukseen hakeutumisen jälkeen oman alueesi aluetoimiston (Kaakkois-Suomen aluetoimisto, joka vastaa Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakuntien asevelvollisten asioista) järjestämässä valintatilaisuudessa muistatte mainita "kultaiset sanat" 1) olet aikeissa hakeutua Rajavartiolaitoksen rajavartijan peruskurssille sekä mahdollisesti 2) Upseerin peruskoulutukseen ja edelleen Rajavartiolaitokseen.
Rajajääkärikomppanioista komennetaan aliupseerikurssin jälkeen parhaimmisto RUK:n Tiedustelukomppaniaan joko tiedustelulinjalle tai tiedustelutulenjohtolinjalle. Onttolasta on mahdollisuus myös hakeutua / päästä / tulla valituksi alokasjakson jälkeen Kainuun prikaatiin viesti-AUK:hon (radisti). Viestialiupseerikoulun jälkeen joko palataan Onttolaan jatkamaan aliupseerikurssin jälkeen palvelusta aliupseerina tai mikäli tulee valituksi AUK:lta RUK:hon niin kurssin jälkeen Onttolaan tai Kainuun prikaatiin jatkamaan palvelusta kokelaana.
Maanpuolustuskorkeakouluun upseerin peruskoulutukseen hakeutuneet ja valintakokeiden jälkeen opinto-oikeuden saaneet kadetit aloittavat kaikki kadettikoulussa "samalla viivalla". Noin puolentoista vuoden opintojen jälkeen 1.väliarvioinnin paremmuusjärjestyksessä kadetit valitsevat omat tulevat aselajinsa. Opiskelemalla tunnollisesti ja menestymällä opinnoissa kadetilla on mahdollista valita paikka Rajavartiolaitoksen opintosuunnilla. Maavoimien koulutusohjelmassa opintosuuntamme ovat Rajavartio-opintosuunta (paikkoja n.14/kurssi), Rajavartiolaitoksen johtamisjärjestelmäopintosuunta (paikkoja 1-2/kurssi) ja logistiikkaopintosuunta (paikkoja ka n. 1/kurssi). Mikäli opiskelija on hakeutunut ja päässyt upseerin peruskoulutukseen merivoimien koulutusohjelmaan, on hänellä tuolloin mahdollista valita myös 1. väliarvioinnissa Rajavartiolaitoksen merivartio-opintosuunta (paikkoja 8/kurssi).
Rajavartiolaitoksen opintosuunnilla ns. PAT-vaihe (Puolustushaara/aselajikoulutusvaihe, joka on toisen opiskeluvuoden kesäkuusta kolmannen opiskeluvuoden elokuuhun) toteutetaan maavoimien koulutusohjelmassa opiskelevilla pääosin Raja- ja merivartiokoululla (Immolassa) ja merivoimien koulutusohjelmassa opiskelevilla Raja- ja merivartiokoululla (Immolassa ja Turussa) sekä Merisotakoululla (Suomenlinnassa)
Rajavartiolaitoksen opintosuunnille päässeet ja opintosuunnilta valmistuneet upseerit nimitetään opintojen suorittamisen/valmistumisen jälkeen Rajavartiolaitoksen nuoremman upseerin vakituiseen virkaan.
Tietoja upseerin peruskoulutukseen hakeutumisesta tarkemmin osoitteessa upseeriksi.fi.
Rajavartijan peruskurssille hakeudutaan varusmiespalveluksen jälkeen / aikana. Rajavartijan peruskurssi ei kuulu yhteishakuun, vaan kurssille voi lähettää hakemuksia koko vuoden ajan. Rajavartijan peruskurssin hakuohjeet julkaistaan vuosittain hakuoppaassa. Rajavartijaksi voi Suomessa valmistua vain rajavartijan peruskurssilta Raja- ja merivartiokoulusta. Peruskurssin opiskelijavalinta tehdään Raja- ja merivartiokoulun johtajan toimesta sopivuuden ja valintapisteiden perusteella. Peruskurssi ei ole ammattikorkeakoulututkinto, eikä se vastaa yleistä toisen asteen tutkintorakennetta. Peruskurssi kestää 12 kuukautta. Rajavartijan peruskurssi antaa valmiudet ja toimivallan rajavartijan virkaan. Peruskurssi antaa valmiudet ammattiosaamista vaativiin kenttätason tehtäviin rajatarkastusasemalla ja rajavartioasemalla sekä rajatarkastusosastossa tai vastaavassa. Painopisteenä on nuoremman rajatarkastajan tehtävä. Työssä harjaantumisen jälkeen peruskurssin suorittanut rajavartija voi toimia partionjohtajana.
Tietoja rajavartijaksi hakeutumisesta löydätte tarkemmin www.raja.fi/rmvk/haku_oppilaitokseen
1) Upseerin peruskoulutuksesta RVL:n opintosuunnilta valmistutaan RVL:n nuoremman upseerin tehtäviin ns. päällystötehtäviin/johtajatehtäviin
- Ensimmäiset tehtävät nuoremmalla upseerilla ovat mm. varusmiesyksiköiden kouluttajatehtävät, vartioupseerin tehtävät rajavartio- ja rajatarkastusasemilla. Merivartio-opintosuunnilta valmistuneet upseerit voivat toimia vartioupseereina merivartioasemilla ja kansainvälisillä rajanylityspaikoilla sekä harjaantumisen jälkeen vahtipäällikköinä RVL:n vartiolaivoilla. (arvo: luutnantti ja yliluutnantti)
Jatkokoulutus:
1.1 Sotatieteiden maisterikurssi; RVL kouluttaa noin 60% sotatieteiden kandidaateiksi valmistunutta upseeria sotatieteiden maisteriksi.
- RVL:ssa tyypillinen sotatieteiden maisterin tutkinnon suorittaneen upseerin tehtävä on yksikön varapäällikön tehtävä tai sektorijohtajan tehtävä hallintoyksikön esikunnassa. Muutaman vuoden jälkeen tyypillisiä tehtäviä voivat olla esimerkiksi varusmiesyksikön päällikön, vartioaseman päällikön tai esikunnissa oleva toimialajohtajan tehtävä. (arvo: yliluutnantti - kapteeni)
1.2 Esiupseerikurssi
- Kaikki RVL:n sotatieteiden maisteriksi valmistuneet upseerit käyvät Maanpuolustuskorkeakoulussa esiupseerikurssin (6 kk)
- Yleisiä tehtäviä esiupseereilla ovat: opettajan tehtävät Raja- ja merivartiokoululla, toimialajohtajien tehtävät hallintoyksiköissä ja asiantuntijatehtävät Rajavartiolaitoksen esikunnassa (arvo: majuri - everstiluutnantti)
1.3 Yleisesikuntaupseerikurssi
- Kaikilla Rajavartiolaitoksen sotatieteiden maisterikurssilta valmistuneilla upseereilla on mahdollisuus hakeutua Maanpuolustuskorkeakouluun Yleisesikuntaupseerikurssille (kesto 2 vuotta)
- Yleisesikuntaupseerikurssilta avaa RVL:n upseerille tien RVL:n ylimpiin johtotehtäviin hallintoyksiköiden esikuntiin ja Rajavartiolaitoksen esikuntaan (arvo: majuri - ylimmät arvot aina kenraaliin saakka)
2) Rajavartijan peruskurssilta valmistutaan rajavartijan virkaan ja RVL:n ns. miehistötehtäviin (arvo: rajavartija - vanhempi rajavartija)
Jatkokoulutusmahdollisuus:
- Rajavartijan jatkokurssi n. 8-12 palvelusvuoden jälkeen (arvo: ylirajavartija)
--> Jatkokurssi antaa valmiudet vartioaseman työvuorojohtamiseen, pienryhmän johtajatehtäviin, esitutkinnan suorittamiseen ja perusteet operatiivisen kenttätoiminnan johtamiseen sekä valvomoiden ja johtokeskusten päivystäjätehtäviin
- Mestarikurssi n.15-20 palvelusvuoden jälkeen (arvo:rajavartiomestari).
--> Ylin virkaurakurssi, jonka tavoitteena on antaa valmiudet työyksikön esimiestehtäviin