Lupaus isänmaalle yhdistää läpi sukupolvien
Palveluksen aikana tehty lupaus puolustaa isänmaan koskemattomuutta on jokaiselle varusmiehelle mieleenpainuva ja merkityksellinen.
Sotilasvala vannotaan tai sotilasvakuutus annetaan alokasjakson päättyessä, noin kuusi viikkoa palveluksen aloittamisen jälkeen. Nämä juhlalliset tilaisuudet voidaan järjestää joko joukko-osastossa tai muussa sopivassa paikassa varuskunnan ulkopuolella.
Sotilasvala ja -vakuutus ovat sotilasorganisaatioon kuuluvia perinteitä, jotka tuovat esille puolustusvoimien arvoperustaa ja sitovat alokkaat osaksi muuta sotilasyhteisöä. Tapahtuma on tärkeä paitsi varusmiehille itselleen myös varusmiesten läheisille sekä heitä kouluttavalle joukko-osastolle. Onhan kyseessä vahvan muistijäljen jättävä etappi tiellä alokkaasta laadukkaan sotilaskoulutuksen saaneeksi reserviläiseksi.
Asevelvollisten on valintansa mukaan joko vannottava sotilasvala tai annettava sotilasvakuutus. Perusyksiköissä pidetään ennen sotilasvalan vannomista ja sotilasvakuutuksen antamista oppitunti, jossa selvitetään sotilaan velvollisuuksia ja oikeuksia, sekä opetetaan ymmärtämään valan ja vakuutuksen merkitys ja ero. Asevelvollinen voi valita haluaako hän antaa sotilasvalan vai -vakuutuksen.
Sotilasvakuutus ja sotilasvala järjestetään erillisinä tilaisuuksina joukko-osaston komentajan ja lipun edessä. Lopuksi ohimarssi kokoaa ryhdikkään joukon marssimaan sotilassoittokunnan tahdittaessa askelia. Muu juhlapäivän ohjelma vaihtelee joukko-osastokohtaisesti.
Sotilasvalan vannomisen tai sotilasvakuutuksen antamisen jälkeen alokkaat nimitetään koulutushaaransa mukaiseen palvelusarvoon. Maavoimissa tällaisia palvelusarvoja ovat esimerkiksi jääkäri, viestimies, pioneeri ja tykkimies.
Mikäli varusmies on estynyt vannomasta sotilasvalaa tai antamasta sotilasvakuutusta varsinaisena tapahtumapäivänä, järjestetään hänelle siihen mahdollisuus myöhemmin.
Kaiken tämän minä tahdon kunniani ja omantuntoni mukaan täyttää
Sotilasvala vannotaan ja sotilasvakuutus annetaan Valtioneuvoston asetuksessa vahvistetun kaavan mukaisesti:
"Minä (alokkaan nimi) lupaan ja vakuutan
Valassa: kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä,
Vakuutuksessa: kunniani ja omantuntoni kautta,
olevani Suomen valtakunnan luotettava ja uskollinen kansalainen. Tahdon palvella maatani rehellisesti sekä parhaan kykyni mukaan etsiä ja edistää sen hyötyä ja parasta.
Minä tahdon kaikkialla ja kaikissa tilanteissa, rauhan ja sodan aikana puolustaa isänmaani koskemattomuutta, sen laillista valtiojärjestystä sekä valtakunnan laillista esivaltaa. Jos havaitsen tai saan tietää jotakin olevan tekeillä laillisen esivallan kukistamiseksi tai maan valtiojärjestyksen kumoamiseksi, tahdon sen viipymättä viranomaisille ilmoittaa.
Joukkoa, johon kuulun sekä paikkaani siinä, en jätä missään tilanteessa, vaan niin kauan kuin minussa voimia on, suoritan saamani tehtävän loppuun.
Lupaan käyttäytyä kunnollisesti ja ryhdikkäästi, totella esimiehiäni, noudattaa lakeja ja asetuksia sekä säilyttää minulle uskotut palvelussalaisuudet. Tahdon olla suora ja auttavainen myös palvelustovereitani kohtaan. Milloinkaan en sukulaisuuden, ystävyyden, kateuden, vihan tai pelon vuoksi enkä myöskään lahjojen tai muun syyn tähden toimi vastoin palvelusvelvollisuuttani.
Jos minut asetetaan esimiesasemaan, tahdon olla alaisiani kohtaan oikeudenmukainen, pitää huolta heidän hyvinvoinnistaan, hankkia tietoa heidän toiveistaan, olla heidän neuvonantajanaan ja ohjaajanaan sekä omasta puolestani pyrkiä olemaan heille hyvänä ja kannustavana esimerkkinä.
Kaiken tämän minä tahdon kunniani ja omantuntoni mukaan täyttää."
Elokuun valatilaisuuksien paikat ja ajankohdat: https://puolustusvoimat.fi/sotilasvalat-ja-sotilasvakuutukset-kesalla-2023