Hyppää sisältöön

Kyberpuolustuksen etulinjassa

Kybervarusmiehenä pääset työskentelemään mielenkiintoisessa toimintaympäristössä alan asiantuntijoiden kanssa. Tässä tehtävässä saat ainutlaatuisia kokemuksia ja mikä parasta, kerrytät myös työkokemusta palveluksen aikana.

Jarno suorittaa varusmiespalvelustaan kybervarusmiehenä Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksessa Jyväskylässä. Ennen palveluksen aloittamista Jarno on opiskellut useamman vuoden Jyväskylän Yliopistossa tietotekniikkaa, joten hänellä on hyvät valmiudet suoriutua haastavistakin tehtävistä.

Jarno on pääsyt osallistumaan varusmiespalveluksen aikana muun muassa blue team vs. red team -harjoitustoimintaan, rakentamaan palveluita ja testaamaan niiden turvallisuutta. Hän on ollut myös suorittamassa ohjelmointiprojekteja.

Ennestään Jarnolla oli hieman kokemusta erilaisista ohjelmointiprojekteista töiden ja opiskelujen kautta:

– Tässä tehtävässä oppii tosi paljon, mutta aikaisempi kokemus on ehdottomasti iso plussa - järjestelmällisyyttä ja intoa tekemiseen pitää löytyä. On ollut hienoa päästä näkemään omaa kädenjälkeä ihan oikeassa toiminnassa.

Jarnon mielestä parhaat edellytykset tehtävään antaa tieto-, tietoliikenne- tai tietoturvatekniikan perusteiden osaaminen, niin teoriassa kuin käytännössä. Tietotekninen harrastuneisuuskin on helpottanut tehtävistä suoriutumista.

Mukaan kansainväliseen harjoitustoimintaan

Kybervarusmiehenä on myös mahdollisuus päästä mukaan kansainväliseen harjoitustoimintaan. Keväällä Jarno osallistui maailman suurimpaan kyberpuolustusharjoitukseen Locked Shieldsiin. Hän oli osana sinistä joukkuetta joiden tehtävä oli puolustautua hyökkäyksiä vastaan.

– Harjoituskokemus Locked Shieldsistä on uniikkia - tällaista hommaa ei pääse muualla tekemään!

Palvelus ponnahduslautana työelämään

Kybervarusmiespalvelus antaa hyvät valmiudet työelämään. Palvelus voi poikia jopa harjoittelu- tai työpaikan Puolustusvoimilla. Hyvin suoriutuvat ja innokkaat varusmiehet kyllä huomataan, joten palveluksen päädyttyä voikin tarjolla olla työpaikka. Jos opinnot ovat kesken, myös harjoittelupaikka voi olla mahdollista.

– Toiveammatti ei ole tästä saamastani kokemuksesta kauhean kaukana. Upseeria minusta ei tule, mutta siviilipuolella puolustusvoimista löytyy hyviä hommia.

Kiinnostuitko kybervarusmiehen tehtävästä?