Edustaja, vaikuttaja, varusmies. Pääsihteeri.

Pääesikunnan koulutusosastolla palveleva alikersantti Venla Silvennoinen toivoo ennakkoluulotonta ja oma-aloitteista jatkajaa tehtävälleen.

Varusmiestoimikuntien (VMTK) pääsihteerin tehtävä vie tekijänsä paikkoihin, joista moni asepalvelusta suorittava ei edes tiedä. Alikersantti Venla Silvennoinen palvelee tehtävässä Pääesikunnan koulutusosastolla Helsingissä.

– Tärkein tehtäväni on johtaa valtakunnallisen VMTK-sihteeristön toimintaa, joka koostuu varuskuntien VMTK-puheenjohtajista. Edustan varusmiehiä eri sidosryhmille, eli olen ollut mukana esimerkiksi Filhan ja Aikalisän tilaisuuksissa, sekä Nuorisotoimen ja VMTKiden yhteistyökuvion suunnittelussa.

Komennuspaikalla Silvennoisen päivät kuluvat vaihtelevasti muun muassa toimistolla, kokouksissa, edustustehtävissä ja varuskuntavierailuilla. Sähköpostien lukeminen ja puhelimeen vastaaminen käyvät tutuksi.

– Ohjaan ja seuraan joukko-osastojen VMTK-toimintaa yhdessä pääesikunnan sosiaalipäällikön kanssa, eli jos esimerkiksi jonkun varuskunnan VMTK-puheenjohtaja haluaa kysyä jotain he ottavat yhteyttä minuun. Voin myös tarvittaessa tuoda varusmiesten palveluksessa ilmeneviä epäkohtia esille ylimmälle tasolle asti.

Tehtävään vaaditaan johtajakoulutus, joten se tulee hakuun johtajien täydennyshaussa palveluksen aikana. Hakijalle tärkeintä on kyky toimia itsenäisesti ja ajatella pari askelta pidemmälle. Aiempi kokemus luottamustehtävistä on todella hyödyllistä, ja hyvät vuorovaikutustaidot tulevat tarpeeseen, sillä tehtävässä tapaa todella monenlaisia ihmisiä.

– Päätin hakea, koska minulla oli kokemusta samantyyppisistä luottamustehtävistä. Olen ollut esimerkiksi jäsenenä Helsingin nuorisoneuvostosta. Parasta on ollut se, että tästä tehtävästä voi tehdä omannäköisensä. Pääsee näkemään aselajeja ja varuskuntia monipuolisesti, ja hahmottaa kokonaiskuvan siitä mitä puolustusvoimat on koko Suomessa.

– Suosittelisin tätä tehtävää jollekin, joka haluaa saada intistä enemmän irti. Tästä saa hyvää kokemusta siviilielämää varten, eikä tällaiseen tehtävään välttämättä edes pääse siviilissä. Toivon, että tähän tehtävään valittaisiin joku ennakkoluuloton ja rohkea henkilö, joka ei pelkää tuoda esiin omia mielipiteitään.

Kiinnostuitko VMTK-pääsihteerin tehtävästä?