Hyppää sisältöön

Kuva Puolustusvoimat, Joni Oksanen.

Kokeneemman kaverin pesti

Viestimies Juhani Järvinen palvelee varusmiestutkijana Riihimäellä puolustusvoimien tutkimuslaitoksessa. Miehen yliopistokoulutus ei mene edes asepalveluksessa hukkaan: ohjelmointi onnistuu M05-kuosissakin.

Kuva Puolustusvoimat, Joni Oksanen.28-vuotiaan Järvisen tietotekniikan diplomi-insinööriopinnot ovat jo loppusuoralla Tampereen teknillisellä yliopistolla – diplomityö on viittä vaille valmis, ja kohta hän etsii vakituista työtä. Palvelustaan aiemmin lykännyt viestimies halusi hyödyntää koulutustaan myös intissä, joten erityistehtävät kiinnostivat häntä.

– Palvelustehtäviini kuuluvat koodaus ja ohjelmistosuunnittelu. Enempää en voi hommista kertoa turvaluokituksen takia, Järvinen kertoo.

Alokaskauden hän vietti normaalisti Porin prikaatissa, joten nykytehtäviänsä hän voi siihen peilata.

– Normipäivänä erityistehtävissä teen omalla työpisteellä aika itsenäistä duunia. Tärkeintä on, että tiedän vaatimukset ja selvitän, miten projektissa edetään. Ohjelmointitoteutuksen suunnittelen itse, hän kuvailee.

– Perusteellisuudesta ja oma-aloitteisuudesta on eniten hyötyä näissä hommissa.

Varusmiestutkijana Järvinen antaa oman panoksensa puolustusvoimille lähinnä ajatustyönä eikä niinkään tetsaten. Hän tekee usein noin kahdeksan tuntisen työpäivän ja viettää sen jälkeen iltavapaita varuskunnassa. Aika ajoittain hän osallistuu kuitenkin iltaohjelmaan esimerkiksi taistelukoulutuksen tai ammuntojen merkeissä.

Erityistehtäviin hakeville alokkaille Järvinen antaa yhden neuvon: älä pelkää. Hänen mielestä kannattaa hakea, jos uskoo yhtään, että tietotaito voisi riittää.

– Liian vaatimaton ei tosiaan kannata olla! Kyllä viimeistään haastattelussa selviää onko hakijalla riittävästi pätevyyttä vai ei. Hyvällä asenteellakin pääsee jo pitkälle.

Syyskuisen kotiutumisen jälkeen Järvinen aikoo viimeistellä diplomityönsä ja etsiä töitä. Hän uskoo varusmiespalveluksen tarjoamasta lisäkokemuksesta olevan taatusti hyötyä. Vaikka tähtäin on ensisijaisesti insinöörihommissa, ei hän vierasta tutkimustyötä.

– Kyllä puolustusvoimissakin voisin jonkun projektin toteuttaa palkattuna työntekijänä. Kyllä homma kiinnostaa, jos siihen mahdollisuus annetaan. Ei se ennenkuulumatonta olisi, Järvinen naurahtaa.

Kiinnostuitko tutkijan tehtävästä?

´