Hyppää sisältöön

Toimittaja näkee paljon

Ruotuväki-lehdessä toimittajana palvelustaan suorittava kaartinjääkäri Otto Rantanen on päässyt kokemaan paljon sellaista, mitä tavallisessa palveluksessa ei pääsisi.

Rantanen haki Ruotuväen toimittajaksi, koska halusi työkokemusta toimittajan työstä. Hänellä oli kokemusta toimittajan työstä ja opiskelupaikka alalle. 

– Ajattelen, että tämä on hyvä vaihtokauppa minun ja Puolustusvoimien välillä: Minä saan ajallisesti kahden korkeakouluharjoittelun verran työkokemusta ja Puolustusvoimat saa osaamiseni käyttöön palveluksen ajaksi sekä reserviin, Rantanen kertoo.

Työvaiheet tutuiksi

Ruotuväen toimittajana pääsee tekemään monenlaisia asioita. Rantanen kertoo päivien olevan vaihtelevia, eikä aamulla aina välttämättä tiedä, mitä iltapäivästä tulee tapahtumaan.

– Juttua varten on mietittävä näkökulmaa, sovittava haastatteluja, tehtävä taustatyötä ja itse haastattelu, sekä kirjoitettava juttu. Ruotuväessä on lehdessä erilaisia aika vakioituja juttupaikkoja, ja sitten nettiin voi tehdä vähän vapaammin erityyppistä sisältöä, Rantanen listaa toimitustyön tehtäviä.

Kerran kuukaudessa ilmestyvän aikakauslehtimäisen fyysisen tuotteen sekä päivittäin julkaistavien nettiuutisten lisäksi työn arkeen kuuluu muutakin. Seuraavia lehtiä suunnitellaan toimituskokouksissa, ja joulukuussa toimitus ylläpiti joulukalenteria, jota julkaistiin luonnollisesti joka päivä.

– Oikean toimitustyön kaltaista, se on mukava asia, Rantanen kehuu.

Pitkä lista kaikkea jännää

Rantanen on omasta mielestään päässyt näkemään Puolustusvoimista monenlaisia puolia, ja on tyytyväinen tekemiinsä juttuihin.

– Olen tehnyt reportaasia kertausharjoituksesta siten, että olin joukon mukana, tehnyt syväluotaavan henkilöhaastattelun uudesta valtakunnansovittelijasta, tehnyt tutkivaa journalismia varusmiesten edunvalvonnasta, päässyt yksinoikeudella kierrokselle ranskalaiseen sotalaivaan ja maistamaan Upinniemessä merivedestä suodatettua juomavettä. Lista on todellakin pitkä, ja usein pääsee tekemään itseä kiinnostavista aiheista juttuja, Rantanen sanoo.

Hän suosittelee Ruotuväen tehtäviä kaikille journalismista ja hyvistä tarinoista kiinnostuneille lämpimästi.

– Täällä oppii paljon ja kehittyy alusta alkaen. Kun vielä sattuu niin hyvä ja samantapaisista aiheista kiinnostunut porukka kuin meille, niin intistä saa todella paljon hyötyä loppuelämää varten.

Kiinnostuitko Ruotuväen toimittajan tehtävästä?