Hyppää sisältöön

Kuva Puolustusvoimat, Rasmus Härkönen.

Toimittajana näkee maailmaa

Helsinkiläinen kaartinjääkäri Alec Neihum suorittaa varusmiespalvelustaan toimittajana puolustusvoimien uutislehdessä Ruotuväessä. Viime tammikuussa Kaartin jääkärirykmentissä palveluksensa aloittanut Neihum suunnitteli erityistehtäviin hakemista jo ennen varusmiespalvelusta.

Kuva Puolustusvoimat, Rasmus Härkönen.Päivät Ruotuväki-lehden toimittajana ovat hyvin vaihtelevia. Ohjelmaan voi kuulua esimerkiksi haastatteluja, juttukeikkoja ympäri Suomen tai uutisten kirjoittamista toimistolla. Puhelin saattaa soida yllättäen, ja lähtö tärkeään tiedotustilaisuuteen tai tapahtumaan voi tulla samalta istumalta.

Neihumin tie Helsingissä Pääesikunnassa sijaitsevaan toimitukseen alkoi, kun hän näki ennen palveluksen aloittamista puolustusvoimien mainostavan erityistehtäviä Facebookissa.

– Ennen palvelusta jo aavistelin, että Ruotuväki voisi olla se minun juttu. Alussa toki hieman fiilistelin, josko perinteinen palvelus pitkän kaavan mukaan sopisi minulle. Päädyin kuitenkin hakemaan Ruotuväkeen ja päivääkään en ole hakemuksen jättämistä katunut, Neihum kertoo.

Juttuja laidasta laitaan

Palveluksensa aikana Neihum on pitänyt erityisesti laajojen artikkeleiden kirjoittamisesta. Neihum on palveluksessaan päässyt syventymään esimerkiksi Somalian rannikon Atalanta-kriisinhallintaoperaatioon sekä miinanraivaukseen Itämerellä.

– Mieleenpainuvimmat haastateltavat ovat olleet ehdottomasti ulkoministeri Timo Soini ja puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg.

Uutisia Neihum kertoo kirjoittavansa mitä erilaisimmista aiheista, pääasiassa puolustusvoimiin ja maanpuolustukseen liittyen. Välillä Neihum on kirjoittanut viihteellisempiä uutisia, välillä jutut taas saattavat käsitellä politiikkaa tai historiaa. Sisältöä tuotetaan sekä internetiin, perinteiseen lehteen että sosiaaliseen mediaan. Ruotuväen toimituksessa palvelee kymmenen hengen tiimi, joka koostuu toimittajista, valokuvaajista sekä graafikosta.

– Kyllä täällä on todella hyvä porukka, joka osaa asiansa ja on mukavia tyyppejä muutenkin. Ehkä vähän liikaa on ollut turkulaisia, Neihum lohkaisee.

Kiinnostuitko Ruotuväen toimittajan tehtävästä?