Hyppää sisältöön

Kuva Puolustusvoimat

Kuva kertoo maanpuolustustahdosta

Palvelustaan kuvatoimittajana Pääesikunnan viestintäosastolla suorittava kaartinjääkäri Helmi Saarela löysi erityistehtävissä uudelleen intohimonsa valokuvaamiseen.

Kuva Puolustusvoimat, Helmi Saarela.

Saarelalla oli ennestään läheinen suhde Puolustusvoimiin: hän oli työskennellyt Santahaminan sotilaskodissa ja Puolustusvoimien palvelukeskuksella ennen palvelukseen astumistaan.

– Kyllä se jonkin asteinen maanpuolustustahto herätti kiinnostuksen lähteä armeijaan, ja sotilaskotityön myötä päätös vahvistui. Sain seurata intin meininkiä lähistöltä pitkään ja lopulta oli selvää, että suorittaisin naisten vapaaehtoisen asepalveluksen, Saarela taustoittaa polkuaan kohti kurkkusalaatteja.

Muutakin kuin valokuvaamista

Peruskoulutuskauden aikana Saarela kiinnostui erityistehtävistä. Taustalla oli halu saada palveluksesta enemmän irti, valokuvatuotannon media-assistentiksi keväällä 2015 valmistunut ja omalla alallaan aktiivisesti töitä tehnyt Saarela kertoo.

– Opiskeluaikana saa hyviä työharjoittelukokemuksia, mutta valmistumisen jälkeen vastaavia mahdollisuuksia on vaikeampi löytää. Työskentelin Puolustusvoimien palvelukeskuksen kuvakeskuksella valmistumiseni jälkeen, ja kun myös varusmiespalveluksessa tarjoutui mahdollisuus hyödyntää aiempaa kokemusta ja oppia uutta omasta ammatista, päätin tarttua tilaisuuteen.

Kuvatoimittajan arki on vaihtelevaa. Työtehtävät vaihtelevat perinteisestä valokuvaajan työstä esimerkiksi sosiaalisen median sisältöjen suunnitteluun ja päivittämiseen.

– Töiden määrä ja luonne vaihtelee kulloinkin käynnissä olevan projektin mukaan. Esimerkiksi nyt käynnissä oleva erityistehtäväkampanja kuvituksineen vie paljon aikaa. Kuvaan usein materiaalia käytettäväksi Puolustusvoimien verkkosivuilla ja erilaisissa kampanjoissa. Lisäksi olen tehnyt keikkaa Ruotuväki-lehdelle, kun heidän omat kuvaajansa ovat olleet kiireisiä.

Mieleenpainuvimpana työtehtävänään Saarela mainitsee Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän paraatin sosiaalisen median suunnitelman laatimisen ja käytännön toteuttamisen Kajaanissa joulukuun alussa.

– Paraati oli ehdottomasti palvelukseni siisteimpiä juttuja. Tein koko tapahtuman kattavan someviestintäsuunnitelman ja toimin Puolustusvoimien Periscope-vastaavana paraatissa. Siinä sai heilua niin kameran takana kuin edessäkin. Tapahtumaa valmisteltiin ja suunniteltiin pitkään, ja sillä oli valtava näkyvyys – kaikkiaan unohtumaton kokemus, Saarela kehuu.

Avoin mielin vihreisiin

Saarela on tyytyväinen päätökseensä suorittaa naisten vapaaehtoinen asepalvelus.

– Minulta kysytään usein, miten armeijassa suhtaudutaan naisiin. Mielestäni on omasta asenteesta kiinni, miten pääsee joukkoon mukaan ja suoriutuu palvelustehtävistään. Asepalvelusta pohtivan naisen kannattaa hyödyntää tilaisuutensa – itse ainakin tiedän, että olisin myöhemmin katunut, ellen olisi tänne tullut.

– Myös erityistehtäviin kannattaa suhtautua ennakkoluulottomasti: palvelukseni myötä olen löytänyt aivan uuden kipinän ja intohimon valokuvaamiseen, ja toivon työskenteleväni alan parissa tavalla tai toisella jatkossakin, Saarela hymyilee.

Kiinnostuitko kuvatoimittajan tehtävästä?

´