Hyppää sisältöön

Varusmiespalvelus yliopiston teknisenä tukena

22-vuotiaan korpraali Juho Vaarakallion matka kävi Kaartin jääkärirykmentin esikunta- ja viestintäkomppanian kautta erityistehtäviin Maanpuolustuskorkeakoululle ICT-tukihenkilöksi.

Alkuun Vaarakallio oli pyrkimässä ulos puolen vuoden palveluksella, mutta peruskoulutuskaudella mieli muuttui.

– Ensimmäisellä viikolla aloittamisen jälkeen jäi varusmiestoimikunnan oppitunnilta erityistehtäväesittelyistä ICT-tukihenkilön paikka pyörimään ajatuksiin. Tutkin sitten lisää netistä ja joukkueenjohtaja vakuutti minut hakemaan kolme kuukautta pidempiin tehtäviin, joista voisin saada enemmän irti. Olen itse ollut nyt töissä pysäköintialalla pysäköintilaitteiden ja -järjestelmien kanssa, joten kokemusta ja kiinnostusta tietotekniikasta löytyy.

Hakuprosessi meni Vaarakallion kohdalla suhteellisen sujuvasti ja hän uskoi mahdollisuuksiinsa saada paikan.

– Sain sitten kutsun haastatteluun Syndalenissa P2T-taisteluharjoituksen aikana. Itse haastattelu oli aika lyhyt ja ytimekäs ja pystyin lähtemään sieltä luottavaisin mielin, että saisin paikan.

– Viestiä ei kuitenkaan sitten tullut sinä päivänä, kun oli sanottu, niin ajattelin jonkun kyvykkäämmän saaneen paikan. Parin päivän päästä lomilla kuitenkin heräsin siihen, että minut oli hyväksytty ja tuli totta kai hyvä fiilis. Se oli sellainen hyvä pikku mielialan kohotus siihen peruskoulutuskauden loppupuolelle.

ICT-tukihenkilön tehtävät ovat erittäin monipuolisia, Vaarakallio korostaakin asiakaspalvelutaitojen merkitystä tehtävässään.

– Tehtävänä meillä on muun muassa vastata palvelupisteen toiminnasta, hoitaa vikakeikkoja ja asentaa työasemia opiskelijoille ja henkilökunnalle. Käytännössä isoin paino on siis asiakaspalvelussa. Tämä on tosi monipuolista hommaa, kun vastaamme koko kampusalueen tietoteknisestä tuesta.

– Näissä tehtävissä pärjää kovalla asenteella ja nopealla oppimisella. Jatkuvasti huomaa, että ylittää itsensä. Työn tekemistä kanssa helpottaa se, että perehdytys täällä toimii. Kaikkiin hommiin saa koulutuksen, jotta se menisi oikein heti ekalla kerralla.

Erityistehtävät ovat paljolti oma-aloitteisia ja tekijälähtöisiä. Hommien hoituessa ajallaan jää omaa aikaakin.

– Plussaa tässä hommassa on vapaus. Kun hommat toimii, niin tässä ehtii vaikka opiskelemaan työn ohella.

Vaarakallio kannustaa kaikkia vähänkään erityistehtävistä kiinnostuneita kokeilemaan onneaan, jos vaikka paikka osuisi kohdalle.

– Jos vähäänkään kiinnostaa hankkia siviilipuolelle kokemusta palveluksesta jostain omaan osaamiseen osuvalta alalta tai omaa osumista tukevalta alalta niin kannattaa ehdottomasti lähteä hakemaan. Tästä ei tarvitse ottaa paineita, jos pääsee niin saa varmasti kovan työtodistuksen ja hyvää osaamista talteen siviilipuolellekin.

Kiinnostuitko ICT-tukihenkilön tehtävästä?

´