Hyppää sisältöön

Kuva Puolustusvoimat, Helmi Saarela.

Varusmiehenä luovassa työssä

Pääesikunnan viestintäosaston mediatuotantotiimissä graafikkona palveleva kaartinjääkäri Juho-Taneli Henell tuottaa päivittäisessä työssään graafisia sisältöjä Puolustusvoimien valtakunnallisen viestinnän tarpeisiin.

Kuva Puolustusvoimat, Helmi Saarela.

Norjassa koko ikänsä asunut Henell aloitti varusmiespalveluksensa Parolannummella heinäkuussa 2016. Mahdollisuudesta suorittaa palvelus graafikkona hän kuuli isältään ennen palvelukseen astumistaan. Omaa graafisen suunnittelun alan yritystään jo vuosia pyörittänyt Henell kiinnostui ja jätti hakemuksen. Peruskoulutuskauden jälkeen matka jatkui Santahaminaan, ja Panssariprikaatin maisemat vaihtuivat Pääesikunnan viestintäosaston toimistoympäristöön.

Erilainen näkökulma graafiseen suunnitteluun

Mediatuotantotiimin tehtävänä on tukea Puolustusvoimien valtakunnallista viestintää, ylläpitää organisaation verkkosivuja sekä tuottaa graafisia ja kirjallisia sisältöjä organisaation viestinnällisiin tarpeisiin. Tiimissä toimii kaksi graafikkoa, joiden tehtävänannot vaihtelevat monipuolisesti julisteiden ja markkinointimateriaalien suunnittelusta somejulkaisujen valmisteluun ja Puolustusvoimien diaesitysten tuottamiseen ja viimeistelyyn. Henell kokee oppineensa tehtävissä paljon.

– Huolimatta aiemmasta työkokemuksestani muun muassa mainostoimistossa ja oman yritykseni parissa en oikein tiennyt, mitä odottaa graafikon työltä Puolustusvoimissa. Tulin Pääesikuntaan avoimin mielin, valmiina hyödyntämään vahvuuksiani ja oppimaan uutta. Jo tässä vaiheessa koen, että työskentelen nyt tehokkaammin ja järjestelmällisemmin kuin ennen. Toisinaan tuntuu, että hommia on aivan liikaa tehtäväksi, mutta itsensä voittamisen ja nakkivuoren selättämisen jälkeistä tunnetta ei voita mikään!

Mediatuotantotiimin luonteen mukainen ryhmätyöskentely on Henellin mukaan ollut erityisen antoisaa ja kehittävää.

– Aiemmin olen työskennellyt enimmäkseen yksin, mutta palvelus mediatuotantotiimissä on antanut entistä parempia valmiuksia työskennellä osana ryhmää. Vaikka meillä kaikilla tiimissä onkin omat erityisosaamisalueemme, teemme paljon yhteistyötä eri projektien parissa. Erilaisten näkökulmien ja palautteiden kuuleminen auttaa kehittymään ja antaa laajempaa perspektiiviä ihmisten mieltymyksiin ja taipumuksiin myös visuaalisen viestinnän saralla, Henell kertoo.

Henell rohkaisee kaikkia graafisesta alasta kiinnostuneita hakeutumaan erityistehtäviin.

– Suosittelen ehdottomasti hakemaan mikäli on vähänkin kiinnostusta alaan. Vaikka olin itse tehnyt näitä hommia paljon jo aiemmin, olen oppinut valtavan paljon uutta. Näissä tehtävissä kertyvä työkokemus on varsin arvokasta ja ainutlaatuista. Tuskinpa tämän ikäisenä pääsisi missään muualla tekemään vastaavia juttuja yhtä suuressa organisaatiossa.

Kiinnostuitko graafikon tehtävästä?

´