Hyppää sisältöön

1588 naista haki vapaaehtoiseen asepalvelukseen

Maavoimat
Julkaisuajankohta 9.3.2022 12.29
Tiedote
Nainen katsoo kameraan

Haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyi 1.3.2022. Tänä vuonna palvelukseen haki kaikkiaan 1588 naista. Haku toteutettiin ensimmäistä kertaa sähköisesti. Palveluksen suorittavat naiset ovat Puolustusvoimille tärkeä voimavara nyt ja tulevaisuudessa.

Naisten vapaaehtoisen asepalveluksen haussa saavutettiin jälleen erittäin hyvä tulos: 1588 naista haki palvelukseen 1.3. päättyneessä haussa. Hakijamäärä on historian toiseksi suurin. Ennätys tehtiin viime kevään haussa, jolloin palvelukseen haki 1675 naista. 

Naisten rooli palveluksessa on tärkeä

Puolustusvoimat on kouluttanut vuosien varrella jo yli 11 000 naista reserviin. Maavoimien esikuntapäällikkö kenraalimajuri Kim Mattsson kertoo, että jokaisella palveluksen suorittavalla naisella on Puolustusvoimille tärkeä merkitys. 

– Naisten motivaatio palveluksen suorittamiseen on korkea, ja he pärjäävät palveluksessa erinomaisesti. Ikäluokkien pienentyessä naisten rooli maanpuolustuksessa tulee kasvamaan entisestään, hän toteaa.   

Palveluksen jälkeen naisia tarvitaan monipuolisiin reservin tehtäviin.  

– Tarvitsemme osaamistanne myös palveluksen jälkeen. Palveluksessa opittuja taitoja voi ylläpitää ja kehittää esimerkiksi reservin joukkojen harjoituksissa, palkattuna Puolustusvoimissa tai kriisinhallintatehtävissä, kenraalimajuri Mattsson vinkkaa. 

Sähköinen haku helpottaa hakeutumista 

Sähköinen haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen otettiin käyttöön huhtikuussa 2021. Sen tavoitteena on helpottaa hakeutumista ja madaltaa kynnystä hakea palvelukseen. Kenraalimajuri Mattsson näkee uudistuksen hyvänä asiana.

– On tärkeää, että vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeminen on mahdollisimman helppoa ja selkeää. Sähköinen haku on oikea askel siihen suuntaan, ja kehitystyötä jatketaan tulevina vuosina.  

Valintatilaisuudet pidetään huhtikuussa

Palvelukseen hakeneet naiset kutsutaan hakemuksen perusteella aluetoimiston järjestämään valintatilaisuuteen. Valintatilaisuudessa annetaan tietoa varusmiespalveluksesta ja asevelvollisuudesta, hakijat haastatellaan ja heidän terveydentilansa tarkistetaan. Valintatilaisuudessa hakijan on mahdollista esittää koulutusta ja palvelusta koskevat toiveet.

Valintatilaisuudet järjestetään paikallinen koronatilanne arvioiden joko lähi- tai etätilaisuutena huhtikuun aikana. Aluetoimistot ovat yhteydessä hakijoihin ja ilmoittavat, mikäli lähitilaisuus muuttuu etätilaisuudeksi. Lähitilaisuuksissa noudatetaan THL:n antamia suosituksia (mm. käsi- ja yskimishygienia, suojaetäisyydet). Mikäli sairastut ennen lähitilaisuutta, ota yhteyttä omaan aluetoimistoosi ja sovi, miten osallistut valintatilaisuuteen. 

´