Hyppää sisältöön

Sapeli 23 taisteluharjoitus pääkaupunkiseudulla ja Itä-Uudellamaalla 26.5.-2.6.2023

Kaartin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 19.5.2023 14.17
Tiedote
Kuvassa vuoden 2022 Sapeli-harjoituksen taisteluvaihe. Varusmiehet ampuvat aseella metsämaastossa puun suojasta.

Kaartin jääkärirykmentin johtama Sapeli 23 -taisteluharjoitus järjestetään 26.5.-2.6.2023 pääkaupunkiseudulla ja Itä-Uudellamaalla. Harjoitusalueina toimii Helsinki, Vantaa, Porvoo, Järvenpää, Sipoo, Tuusula, Loviisa ja Pornainen. Harjoituksen johtaa Kaartin jääkärirykmentin komentaja, eversti Asko Kopra.

Sapeli 23-taisteluharjoitus on heinäkuussa 2022 aloittaneiden varusmiesjohtajien, Valmiusyksikön ja sotilaskuljettajien sekä tammikuussa 2023 palveluksensa aloittaneiden miehistötehtäviin koulutettavien varusmiesten loppusotaharjoitus.

Harjoituksen kokonaisvahvuus on noin 800 sotilasta, johon kuuluu reserviläisiä, varusmiehiä ja kantahenkilökuntaa. Kaartin jääkärirykmentin lisäksi harjoitukseen osallistuu joukkoja Panssariprikaatista ja Rajavartiolaitoksesta. 

Sapeli 23 -taisteluharjoitukseen sisältyy ilmapuolustusharjoitus, jonka aikana Helsingin edustalla ja Itä-Uudenmaan alueella on ajoittain lentomelua tiistain 30.5. ja keskiviikon 31.5. välisenä aikana.

Harjoitusjoukoilla on taisteluvarustus, mukaan lukien rynnäkkökivääri. Maaliosastot voivat käyttää myös siviilivaatteita. Henkilökunta käyttää keltaisia huomioliivejä maastopuvun päällä. Harjoituksessa on mukana yli 200 ajoneuvoa, joiden joukossa on myös panssaroituja ajoneuvoja. 

Osassa harjoituskohteista käytetään harjoitusampumatarvikkeita, jotka saattavat aiheuttaa melua harjoituskohteiden lähistöllä. Melutiedotteet julkaistaan viikon 21 aikana.

Harjoituksen päätavoitteena on Kaartin jääkärirykmentin joukkojen valmiuden ja suorituskyvyn kehittäminen vaativissa taistelutehtävissä rakennetulla alueella sekä eteläisellä rantamaalla.
Vuosittain kaksi kertaa järjestettävä rykmentin joukkotuotettujen joukkojen loppusotaharjoitus Sapeli on vaativa kokonaisuus niin kantahenkilökunnalle, kuin kesäkuun lopussa kotiutuville varusmiehillekin. Laajalla alueella harjoittelemalla luodaan joukoille tilanteita, joissa rakennetun alueen taisteluun koulutetut joukot pääsevät soveltamaan osaamistaan myös taajama-alueiden ulkopuolella.

Medialle

Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita seuraamaan harjoitusta Porvoon Kilpilahteen keskiviikkona 31.5.2023. Mediapäivään voi ilmoittautua harjoituksen tiedottajalle (yhteystiedot alla). Ilmoittautumiset viim. 29.5. mennessä.

Lisätietoja harjoituksesta: tiedottaja Lotta Laaksonen ([email protected], p. 0299 421 233)

Harjoitusta voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #Sapeli23
 

´