Hyppää sisältöön

Varusmiespalvelus merkein ja tunnuksin

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 12.12.2021 18.30
Tiedote
Lomapuvun takin vasemmassa hihassa on maatunnukselle, joukko-osastotunnukselle sekä koulutushaaramerkille tarkoitettu paikka.

Maavoimat, Merivoimat, Ilmavoimat, Porin prikaati, Kaartin jääkärirykmentti, tykistö, viestijoukot, tiedustelijat... Jokaisella sotilaalla on oma paikkansa ja tehtävänsä Puolustusvoimissa ja sen ilmaisevat sotilasunivormun tunnukset.

Puolustusvoimissa arvohierarkia on arjessa jatkuvasti mukana. Korkeamman sotilasarvon omaavaa herroitellaan ja rouvitellaan sekä käskyjä noudatetaan. Juuri palveluksensa aloittaneelle lukuisat erilaiset merkit, värien merkitykset ja säännöt ovat uusia asioita.

Sotilasarvot kuuluu opetella heti alokasjaksolla. Sotilasarvojen ulkoasu ja nimi vaihtelevat riippuen puolustushaarasta, joita ovat Maa-, Meri- ja Ilmavoimat. Esimerkiksi Merivoimissa pursimies vastaa Maa- ja Ilmavoimien vääpeliä ja amiraali kenraalia. Varusmiespalveluksen voi suorittaa näiden lisäksi myös Rajavartiolaitoksella.

Alikersantit tulevat alokkaille tutuiksi heti palveluksen alussa. Mutta mistä tietää vastaantulijan sotilasarvon? Poolo- sekä t-paidoissa sotilasarvomerkki löytyy vasemmasta hihasta. Takeissa arvomerkin paikka sijaitsee takin etuosassa, rintakehän keskellä.

Lomapuvun takin vasemmassa hihassa on maatunnukselle, joukko-osastotunnukselle sekä koulutushaaramerkille tarkoitettu paikka. Merkkien väliin jätetään 15 millimetrin välit. Huomio! Palvelus- ja pakkastakkiin kiinnitetään ainoastaan maatunnus.

Hihan tarranauhan keskelle kiinnitetään joukko-osastotunnus, joka kertoo, mihin joukko-osastoon sotilas kuuluu. Joukko-osastoja ovat esimerkiksi Kainuun prikaati Kajaanissa, Kaartin jääkärirykmentti Helsingissä ja Porin prikaati Niinisalossa ja Säkylässä.

Jokaisella koulutushaaralla, eli sodan ajan tehtävän koulutuslinjalla, on oma merkkinsä, joka kiinnitetään lomapuvun hihaan alimmaksi. Näitä ovat esimerkiksi tiedustelu-, venemies- ja ilmatorjuntaohjusmieslinja. Omasi määräytyy siis koulutuksesi perusteella.

Mitä sotilasunivormu paljastaa kantajastaan?

 • Nimi: Nimikyltti sijaitsee henkilön oikean rinnan kohdalla.
 • Sotilasarvo: Arvomerkki löytyy takin rintakehän keskeltä tai paidan
  vasemmasta hihasta.
 • Maatunnus: Lippu kiinnitetään takin vasempaan hihaan ylimmäksi
  merkiksi.
 • Joukko-osastotunnus: Kertoo tarkemmin, missä varuskunnassa henki-
  lö palvelee. Kiinnitetään takin vasempaan hihaan keskimmäiseksi.
 • Koulutushaaramerkki: Symboli henkilön tehtävänimikkeestä.
  Löytyy alimmaisena takin vasemmasta hihasta.
 • Pinssit: Esimerkiksi alikersantit pitävät takeissaan aliupseerikurssin
  suorittamisesta kertovia ristejä hieman navan korkeuden yläpuolella
  vasemmalla.
 • Erikoismerkit: Muun muassa laskuvarjojääkärit kantavat nimikyltin
  yläpuolella laskuvarjojääkäreiden erikoismerkkiä.
 • Baretti: Baretin väri ja kokardi kertovat puolustushaarasta.

Asepalveluksensa aloittanut voi vaikuttaa siihen, mikä hänen tuleva palvelustehtävänsä on. Tutustu eri vaihtoehtoihin, mieti, mitkä tehtävät sinua kiinnostavat ja tuo rohkeasti halukkuutesi esille!

Alokasjaksolla järjestetään esimerkiksi kuntotestit, psykologiset kokeet sekä marssi, jotka suorittamalla ansaitaan valintapisteitä. Lisäksi palvelustovereiden sekä johtajien arvioinneilla voi kerätä lisää pisteitä. Myös alokasjakson jälkeen alkavalla koulutushaarajaksolla suoritetaan erilaisia arvioitavia harjoitteita.

Koulutushaaravalintojen jälkeen pisteillä on merkitystä, mikäli hakee johtajakoulutukseen. Lisätietoja eri palvelustehtävistä löydät helposti esimerkiksi Puolustusvoimien verkkosivuilta.

Hyvistä suorituksista voi ansaita pinssejä lomatakkia komistamaan. Esimerkiksi kultaisen ampumamerkin ansaitsee ampumalla ampumataitotestissä ainakin 11 osumaa tauluun. Kultaisen juoksijan-merkin puolestaan saavat miehet, jotka juoksevat 12 minuutin juoksutestissä 3 000 metriä. Naisten on juostava 2 800 metriä. Kuntoisuuslomaa voi ansaita suorittamalla esimerkiksi sotilaan perustutkinnon kiitettävästi.

Baretteja on monenvärisiä – eri värit perustuvat aselajiin ja puolustushaaraan. Myös barettiin otsan kohdalle kiinnitettäviä kokardeja on monenlaisia.

Esimerkiksi Panssariprikaatin varusmiehet kantavat päässään mustaa barettia, johon on kiinnitetty hopeinen kyrassieerikypärämerkki, kun taas Rannikkoprikaatissa Upinniemen varuskunnassa käytetään tummansinisiä baretteja Merivoimien tunnuksella. Sotilassoit-
tajat käyttävät kirkkaansinistä barettia kultaisella lyyralla ja miekalla, laskuvarjojääkärit viininpunaista hopeisella laskuvarjolla sekä kultaisella nuolella. Kaikista yleisin on kuitenkin maavoimien vihreä baretti.

Uutinen on julkaistu alun perin Ruotuväen Alokasliitteessä. 
Kirjoittaja: Elina Ahde, kuva: Oona Myöhänen

´