Hyppää sisältöön

Mitä mukaan palvelukseen?

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 8.12.2021 17.22
Tiedote

Varmista, että sinulla on nämä asiat mukana lähtiessäsi varusmiespalvelukseen.

Älä unohda!

Henkilöllisyystodistus: On tärkeää kyetä todistamaan oma henkilöllisyys, jotta varuskunnassa tiedetään varmasti, kuka onkaan saapumassa varusmiespalvelukseen.

Palveluksen aloittamismääräys: Tämä dokumentti on menolippu varuskuntaan. Sillä pääsee kulkemaan ilmaiseksi julkisilla. Lisäksi se on vaivattomin tapa todentaa määränpäässä, että palvelukseen siirtyvän kuuluu olla siellä.

Tilinumero IBAN-muodossa: Tilinumeroon maksetaan päivärahat, ja se on hyödyllinen, jos palveluskaverin kesken on tarvetta siirtää rahaa.

Omat hygieniavälineet: Varusmiehenkin on tärkeää pitää hygieniastaan huolta oman sekä muiden viihtyvyyden takia.

Omat lääkkeet ja reseptit: Terveydestä tulee pitää huolta!

Puhelin ja laturi: Puhelin on hyvää viihdettä sekä tehokas keino olla yhteydessä läheisiin siviilissä.

Kotiavaimet: Kun lähtee lomille, on kivaa päästä kodin sisäpuolelle.

Hyvä olla mukana

Rannekello: Varusmiespalveluksessa ajanhallinta on erittäin tärkeää. Kello auttaa pysymään ajan tasalla, mikä helpottaa aikamääreisiin pääsemistä.

Rahaa: Jos on unohtanut jotain oleellista tai haluaa herkutella, voi käydä ostoksilla sotilaskodissa.

Laastarit, rakkolaastarit ja urheiluteippi: Nämä ovat tärkeitä olla mukana, sillä palveluksessa saattaa tulla pieniä haavereita ja rakkoja. Erityisesti pitkää marssia varten kannattaa valmistautua ennaltaehkäisevästi.

Otsalamppu / taskulamppu: Viimeistään pimeässä metsässä tulee kaipaamaan ylimääräistä valoa.

Puukko / monitoimityökalu: Jokapaikanhöylä, joka on hyödyllistä olla mukana erityisesti metsässä.

Rokotuskortti: Ottamalla mukaan rokotuskortin, terveystarkastuksissa tiedetään, mitä rokotuksia on jo saanut ja mitä ei tarvitse ottaa uudelleen.

Evästä ja välipalaa: Varusmiespalveluksessa kaipaa usein ylimääräistä välipalaa ja omien mieltymysten mukaista lohturuokaa.

Matka-akku: Aina ei ole pistorasiaa käytettävissä. Varsinkin metsässä ylimääräiselle akunlähteelle löytää käyttöä.

Omat pohjalliset: Palveluksessa jalkapohjat kuluvat paljon. Omat mukavammat pohjalliset auttavat.

Jätä nämä kotiin

Päihteet: Laittomat päihteet ja alkoholi ovat luonnollisesti kiellettyjä. Sallituista nuuskasta ja tupakasta on palveluksessa itselleen haittaa.

Aseet: Omia aseita ei sallita varuskunnissa.

Turhat siviilivaatteet: Eivät ole tarpeellisia ja vievät vain tilaa kaapista.

Ylimääräiset sähkölaitteet: Ylimääräisiä sähkölaitteita varten pitää anoa sähkölupaa, jota ei myönnetä tarpeettomille laitteille.

Vapaaehtoisen asepalveluksen aloittaville naisille

Hiustuotteet: Palveluksessa naisten hiukset tulee olla siististi kiinni niskanutturalla tai leikattuna lyhyeksi. Mukaan kannataa siis pakata harja, pinnit ja ponnarit, sekä lakkaa, geeliä tai muotovaahtoa.

Kuukautissuojat: Näitä ei kannata unohtaa. Lisävinkkinä voi suositella kosteuspyyhkeitä, sillä ne helpottavat arkea metsässä. Palveluksen aikana kuukautissuojia voi ostaa myös sotilaskodista, mutta aina on hyvä varautua.

Omat alusvaatteet: Puolustusvoimat tarjoavat samat alusvaatteet kaikille, mutta omia kannattaa silti pakata. Äläkä unohda urheilurintaliivejä, sillä ne eivät kuulu yhteiseen varustukseen!

Hygieniatuotteet: Shampoo, hoitoaine, suihkusaippua, kuivashampoo, kynsisakset, kasvorasva... Lista voisi jatkua loputtomiin, mutta aluksi kannattaa pakata vain pakollisimmat ja ottaa loput mukaan lomilta, jos tuntuu, että jotain uupuu!

Jätä kotiin: Voimakkaat hajusteet, meikit ja korut. Myös ripsien pidennykset, akryylikynnet, kynsilakka ja hiustenpidennykset on suositeltua poistaa ennen palvelusta.

Uutinen on julkaistu alun perin Ruotuväen Alokasliitteessä. 
Kirjoittaja: Kosma Rönkä & Oona Myöhänen, grafiikka: Laura-Maria Tikkanen. 

´