Hyppää sisältöön

Lomat muutoksessa, etuudet pysyvät

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 12.12.2021 17.55
Tiedote

Tuleva kevät tuo mukanaan muutoksia lomajaksoihin ja myönnettäviin lomiin. Ennen palvelusta kannattaa tarkistaa, mitä etuuksia Kelalta voi saada.

Tammikuun puolivälistä alkaen on tarkoitus palata viikonloppuvapaisiin (VLV). Lomille lähdettäisiin pääsääntöisesti perjantaisin ja takaisin palattaisiin sunnuntai-iltana.

Varusmiehellä on oikeus asevelvollisuuslain perusteella henkilökohtaiseen- (HL), kuntoisuus- (KL) ja pakottavasta henkilökohtaisesta syystä johtuvaan lomaan (HSL). Lomaa haetaan oman yksikön ohjeiden mukaisesti.

Puolustusvoimien sosiaalipäällikkö Hannu Maijasen mukaan korona-aikana lomien myöntäminen on kuitenkin vaatinut hyvät perusteet.

– Korona-aikana koulutus- ja vapaa-aikajärjestelyihin tehdyistä muutoksista johtuen koulutuspäivät ovat vähentyneet merkittävästi. Tästä syystä lomien myöntämiseen on täytynyt olla perustellut syyt ja siksi esimerkiksi kuntoisuuslomia on saatettu myöntää normaalia vähemmän, Maijanen toteaa.

Halutessaan varusmies voi hakea HL-lomaa ilman erillisiä perusteita henkilökohtaisten asioiden hoitamiseen, ja niitä on käytettävissä omaan tehtävään kuuluvan palvelusajan mukaan joko kuusi (6), kaksitoista (12) tai kahdeksantoista (18) päivää.

Sen sijaan HSL-lomaa voidaan hakea pakottavista henkilökohtaisista syistä, joita voivat olla esimerkiksi opinnot, taloudelliset syyt, perheasiat, urheilukilpailut tai luottamustehtävät.

HSL-lomaa voidaan myöntää enintään kuusi kuukautta, ja niiden myöntäminen pidentää palvelusaikaa lomapäivien määrällä.

Palveluksen aikana voi saada
Kelan etuuksia

Kela voi maksaa palveluksen aikana erilaisia etuuksia. Esimerkiksi asunnon hankkinut varusmies voi saada Kelan maksamaa sotilasavustukseen kuuluvaa asumisavustusta, kunhan pystyy osoittamaan maksavansa asumismenonsa itse.

Kela korvaa palvelustaan suorittavalle asumisesta aiheutuvat menot, kuten vuokran, sähkön ja käyttöveden, mutta korvattavia menoja eivät ole esimerkiksi vuokrasopimukseen kuuluvat maininnat autopaikasta, saunavuoroista, takuuvuokrasta tai vuokraennakosta. Kotivakuutus sen sijaan voidaan korvata toimeentulotukena.

– Kela edellyttää, että asumisavustuksen saamiseksi asunto on pitänyt hankkia noin kolme kuukautta ennen palveluksen aloittamista. Myöhemminkin asunnon voi hankkia, jos siihen on perusteltu syy, Maijanen tarkentaa.

Perusteltuja syitä voivat olla esimerkiksi perheen perustaminen, opiskelun tai työn aloittaminen palveluksen jälkeen toisella paikkakunnalla. Lisäksi Kela korvaa varusmiehelle palveluksen aikana erääntyvät opintolainojen korot.

Varusmiehen omaiselle, joita ovat avo- tai aviopuoliso sekä huollettavat lapset, voidaan lisäksi maksaa perusavustusta, asumisavustusta ja harkinnanvaraisesti erityisavustusta riippuen tämän tuloista.

Etuuksien hakeminen tapahtuu verkossa Kelan nettisivuilla tai millä tahansa toimistolla. Hakemus kannattaa Maijasen mukaan tehdä mielellään jo ennen palveluksen aloittamista.

Uutinen on julkaistu alun perin Ruotuväen Alokasliitteessä. 
Kirjoittaja: Johannes Klinge

´