Hyppää sisältöön

Haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyy

Maavoimat
Julkaisuajankohta 20.12.2023 13.39
Tiedote
Neljä lumipukuihin pukeutunutta varusmiestä kuvattuna lähietäisyydeltä lumisessa maisemassa. Kolme varusmiestä on kuvaajaan nähden selin ja yhden kasvot on kohti kuvaajaa.

Jo yli 12 000 naista Suomessa on suorittanut naisten vapaaehtoisen asepalveluksen. Palvelus kerryttää arvokkaita taitoja ja kokemuksia, sekä mahdollistaa hakeutumisen sotilasuralle ja kriisinhallintatehtäviin. Voisiko intti olla sinun juttusi? Lue siinä tapauksessa ohjeet ja laita hakemusta tulemaan viimeistään 15.1.

Näin haet palvelukseen

1. Täytä ja tulosta ennakkokysely terveydentilan tutkimista varten

Kirjaudu OmaIntti-palveluun ja täytä kysely "Ennakkokysely terveydentilan tutkimista varten". Tulosta täyttämäsi kysely ja varaa aika lääkärintarkastukseen. Muista aikaa varatessasi mainita, että tarkastuksen syy on palveluskelpoisuuden arviointi.

2. Käy lääkärintarkastuksessa

Ota tulostamasi ennakkokysely terveydentilasta mukaan lääkärintarkastukseen. Lääkärintarkastuksessa saat lääkärinlausunnon, jonka tarvitset hakemuksen liitteeksi ( Lääkärinlausunto terveydentilasta -lomake ). Lääkärintarkastuksen kuluihin voit hakea korvausta Puolustusvoimilta. Muista pyytää kuitti tai tosite terveysasemaltasi!

3. Täytä ja lähetä hakemus naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen

Kun olet saanut lääkärinlausunnon, kirjaudu OmaIntti-palveluun ja täytä hakemus naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Liitä hakemukselle saamasi lääkärinlausunto ja tositteet kulukorvausta varten. Joissain tapauksissa lääkärinlausunto voidaan toimittaa myös tarkastuksen tehneen lääkärin toimesta aluetoimistoon.

4. Lähetä hakemus 15.1. mennessä

5. Erikoisjoukkoihin haetaan erillisellä hakemuksella. Katso hakuohjeet tästä

Voit halutessasi jättää hakemuksen myös paperisena ja toimittaa sen liitteineen postitse omaan aluetoimistoosi. Ennakkokyselyn terveydentilan tutkimista varten löydät täältä.

6. Naisten valintatilaisuudet järjestetään huhtikuun 2024 aikana.

 

Valintaperusteet

Valintaperusteena on hakijan terveydentila. Valittujen on myös oltava sopivia koulutettavaksi Puolustusvoimien reserviin. 

Valintatilaisuudessa saat tietoa vapaaehtoisesta asepalveluksesta, sinut haastatellaan ja terveydentilasi tarkistetaan.

 

Naisten vapaaehtoisen asepalveluksen valintatilaisuuden ja miesten kutsuntojen yhdistämistä pilotoidaan syksyllä 2024

Uudenmaan, Hämeen ja Lapin aluetoimistot pilotoivat naisten vapaaehtoisen asepalveluksen valintatilaisuuden ja miesten kutsuntojen yhdistämistä vuonna 2024. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vuoden 2024 keväällä ei Uudenmaan, Lapin ja Hämeen alueen hakeutuneille naisille järjestetä valintatilaisuuksia. Valintatilaisuudet järjestetään 15.8.-15.12.2024 välisenä aikana kotikuntasi miesten kutsuntojen yhteydessä.

Valintatilaisuuden ajankohdan siirtyessä syksyyn hakeutuminen vuoden 2024 heinäkuun saapumiserään ei ole mahdollista, pois lukien erikoisjoukkoihin hyväksytyt. Voit hakeutua vuosien 2025-27 tammi- ja heinäkuun saapumiseriin.

Myös Lapin, Uudenmaan ja Hämeen aluetoimistojen alueella asuvien tulee hakea maanantaina 15.1. päättyvässä naisten vapaaehtoisen asepalveluksen haussa, vaikka alueiden valintatilaisuudet ovatkin syksyllä 2024.

Palvelus on aloitettava vuodesta 2024 alkaen viimeistään sinä vuonna, jolloin hakija täyttää 29 vuotta. Mikäli täytät 29 vuotta vuonna 2024, ota yhteyttä aluetoimistoosi, koska sähköinen hakeutuminen ei ole tällöin mahdollista.

´