Hoppa till innehåll

Försvarsmaktens reserv kompletteras

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 16.3.2022 14.16
Pressmeddelande
kuva jossa varusmiehet marssivat kotiuttamisparaatissa

Från Försvarsmaktens och Gränsbevakningsväsendets truppförband övergår 1 375 beväringar till reserven onsdag 16.3.2022.

Från Armén hemförlovas 854, från Marinen 394 och från Flygvapnet 126 beväringar. De som hemförlovas har tjänstgjort i manskapsuppgifter som kräver särskilda färdigheter. Bland uppgiftsbenämningarna finns bland andra militärpolis, sjukvårdsman, kommunikationsbeväring, programmerare och hundförare. 

Av dem som hemförlovas är 136 kvinnor. Det är nytt rekord för dem som hemförlovas i mars. Det tidigare rekordet är från 2019, då 96 kvinnor överfördes till reserven. 

– Antalet kvinnor har ökat stadigt under de senaste åren om man ser på dem som deltagit i urvalstillfället, dem som inlett tjänstgöringen och antalet hemförlovade. Om trenden beträffande antalet kvinnor som hemförlovas håller i sig, är det möjligt att antalet kvinnor som utbildats överstiger tusen på årsnivå för första gången 2022, berättar utbildningschefen vid Huvudstaben, överste Kari Pietiläinen

Antalet beväringar som tjänstgör 255 dagar utgör cirka 15 procent av alla beväringar. Specialutbildade beväringar tjänstgör bland annat i kommunikations-, datatekniska, juridiska, kyrkliga, säkerhets- och spaningsuppgifter samt inom militärvetenskaplig forskning.  

Värnplikten fortsätter i reserven – nya möjligheter efter tjänstgöringen  

Uppbådet och beväringstjänsten är de första skedena av värnplikten. Värnplikten fortsätter fram till det år då personen fyller 60 år. Efter tjänstgöringen hör de till reserven: de som utbildats för manskapsuppgifter till utgången av det år då de fyller 50 år och cheferna till utgången av det år då de fyller 60 år. 

Reservisternas insats i fråga om Försvarsmaktens prestationsförmåga är viktig, eftersom cirka 97 procent av Försvarsmaktens krigstida trupper utgörs av reservister. Det kunnande man fått under tjänstgöringen kräver regelbunden repetition. Vid sidan av repetitionsövningar kan du söka till kurser som ordnas av Försvarsutbildningsföreningen MPK. Kom ihåg att ta hand om din egen funktionsförmåga. Utförd beväringstjänst gör det även möjligt att söka sig till krishanteringsuppgifter.

´