Hoppa till innehåll

Cirka 6 400 beväringar vid armén får åka hem till julen

Armén
Utgivningsdatum 19.12.2018 10.03
Nyhet
Soldaten talar in i mikrofonen

Armén hemförlovar cirka 6 400 beväringar torsdag 20.12. De har inlett sin tjänstgöring i antingen januari eller juli. En av dem som hemförlovas är beväringsprästen vid Kajanalands brigad, officersaspiranten Penja Korkkonen. Korkkonen har i sin tjänstgöringsuppgift, på ett mångsidigt sätt, kunnat utnyttja det kunnande som han skaffat sig i det civila. Dessutom har han fått rikligt med arbetserfarenhet av sitt framtida yrke.

Penja Korkkonen bekantade sig med uppgiften som beväringspräst i början av tjänstgöringen. Han hade då studerat teologi i ett halvt års tid vid Östra Finlands universitet. Korkkonen berättar att det alltid har varit mycket viktigt för honom att hjälpa andra.

— Beväringsprästens viktigaste uppgift är att lyssna på sina tjänstgöringskamrater i vardagen och i svåra stunder, konstaterar Korkkonen.

Enligt Korkkonen är de egenskaper som krävs av en beväringspräst bland andra god förmåga till växelverkan och mod att möta människorna som de är.

Utbildningen Soldatens psyke utvecklar självkännedomen

Försvarsmakten förnyar sin beväringsutbildning genom programmet Utbildning 2020. Under åren 2018 och 2019 testar man en utbildning inom psykisk, etisk och social förmåga, som går under namnet Soldatens psyke. Utbildningen Soldatens psyke hjälper beväringarna att stärka sin egen motivation och sitt självförtroende och tränar deras förmåga att handla i stressande situationer och klara av dem.

Korkkonen betraktar utbildningen Soldatens psyke som mycket viktig för soldatens handlande och utveckling som människa. Den etiska förmågan bör enligt honom upprätthållas genom att man framför allt funderar över sitt eget handlande och sin del av beväringstjänsten. Militärpastorns föreläsningar erbjuder enligt Korkkonen utomordentlig hjälp när det gäller att behandla funktionsförmågan och det egna ansvaret.

Korkkonen säger att även sociala frågor föranleder besök hos beväringsprästen, vilket naturligtvis är en bra sak.

— Jag tror att i stort sett alla här i milin vågar vara sig själv. Hos en del kan rollen förändras en aning, men jag tycker det är normalt.

Som de bästa upplevelserna under tjänstgöringen betraktar Korkkonen fältandakterna och utdelningen av nattvard till trupperna. Uppgiften som beväringspräst har gett honom möjlighet att se arbetet som präst i praktiken och få erfarenhet av det. Dessutom ger uppgiften som beväringspräst fem studiepoäng i hans universitetsstudier.

Efter övergången till reserven tänker Korkkonen njuta av julen tillsammans med familjen. Han fortsätter sina studier vid Östra Finlands universitet på vårterminen. Korkkonen har tänkt fiska under sommaren och tillbringa inkommande höst med att jaga.

— Vad behöver människan annat än det, konstaterar han nöjd.

Officersaspirant Penja Korkkonens och de övriga beväringarnas värnplikt forsätter i reserven. Om livet som reservist, repetitionsövningar och frivilliga övningar finns mera att läsa här.

Lycka till i reserven!

Beväringar som hemförlovas från amén 20.12:
- Sammanlagt 6403 beväringar
- Antalet kvinnor som sökt till frivillig tjänstgöring och som hemförlovas är totalt 181
- De truppförband som hemförlovar flest beväringar är: Björneborgs brigad 1 451, Kajanalands brigad 1 424 och Karelska brigaden 1 393 beväringar.

´