Skip to content

Yli 9 000 alokasta aloittaa palveluksensa Maavoimissa erityisjärjestelyin

Army
Julkaisuajankohta 28.12.2020 11.04
Tiedote
Kuvituskuva

Maanantaina 4. tammikuuta Maavoimissa aloittaa varusmiespalveluksensa noin 9 500 alokasta. Varusmieskoulutus on Puolustusvoimien toiminnan kannalta keskeistä, sillä Puolustusvoimien suorituskyky muodostuu joukkotuotannon kautta. Palveluksen järjestelyissä kiinnitetään erityistä huomiota koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseen. Varusmiespalvelus tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia. Varusmiehille on tarjolla erilaisia palvelustehtäviä, erityistehtäviä ja johtajakoulutusta.

Maavoimien joukoissa eniten uusia alokkaita ottavat vastaan Karjalan prikaati Vekaranjärvelle (2 000), Porin prikaati Säkylään ja Niinisaloon (1 800) sekä Kainuun prikaati Kajaaniin (1 800). Puolustusvoimat huolehtii varusmiesten ja henkilökunnan terveydestä kaikin keinoin. Haluamme mahdollistaa turvallisen palveluksen ja parhaan mahdollisen koulutuksen kaikille asevelvollisille koronaviruspandemian aikana.

Yksiköissä kiinnitetään erityistä huomiota käsi- ja yskimishygieniaan, kosketuspinnat pyyhitään päivittäin. Käsihygieniasta huolehditaan myös maastoharjoituksissa – ruokailujen yhteydessä on saatavilla käsidesiä. Yksiköissä varusmiehillä on mahdollisuus saada ilmaisia kasvomaskeja. Myös lomille lähtiessään varusmiehet saavat mukaansa viisi kertakäyttömaskia lomakyytejä varten.

Palvelukseen saapuessaan alokkaat jaetaan kolmeen osastoon, A, B ja C, jotka eivät ole toistensa kanssa tekemisissä. Osastot noudattavat pääsääntöisesti 2+2+2-rotaatiota, jossa neljä viikkoa vietetään palveluksessa ja kaksi lomajaksolla. Palvelusviikoista puolet vietetään kasarmilla ja puolet maastoharjoituksissa.

Koronatoimia on noudatettu jo viime keväästä lähtien. Tähän asti sekä varusmiesten palaute ja koulutuksen tulokset ovat olleet hyviä vuoden 2020 molemmilla saapumiserillä.

Varusmieskoulutus tarjoaa monipuolisia tehtäviä

Varusmiespalvelus muodostuu eri koulutusjaksoista ja niiden sisällä olevista kursseista. Kaikki asevelvolliset aloittavat palveluksen samalta viivalta. Varusmiespalvelus kestää koulutuksesta riippuen 165, 255 tai 347 päivää.

Varusmiespalveluksen aloittaa kuuden viikon mittainen alokasjakso. Alokasjaksolla opetetaan palvelukseen liittyvät perusasiat, sotilaan oikeudet ja velvollisuudet, toiminta sotilasorganisaatiossa sekä työ- ja palvelusturvallisuuden perusteet. Alokasjakson päätteeksi tehtävät koulutushaaravalinnat määrittävät varusmiespalveluksen keston ja palvelustehtävän. Alokkailla on mahdollisuus pyrkiä mieleisiinsä tehtäviin. 

Alokasjaksolla varusmiehet voivat hakeutua myös omaa osaamistaan ja siviilikoulutustaan vastaaviin erityistehtäviin, joista tiedotetaan ja joihin hakeudutaan erikseen. Erityistehtäviä ovat muun muassa graafikon, ICT -tukihenkilön, valokuvaajan tai toimittajan tehtävät. Lue lisää erityistehtävistä täältä.

Alokasjaksoa seuraa koulutushaarajakso. Jakson aikana varusmiehille koulutetaan koulutushaaran kriittisen osaamisen edellyttämät asiat. Koulutushaarajakson loppupuolella tehdään myös johtajavalinnat. Johtajakoulutukseen valitaan johtamis- ja oppimisedellytyksiltään testien perusteella sopivimmiksi arvioidut varusmiehet. Valinnoissa otetaan huomioon varusmiehen halukkuus ja Puolustusvoimien sodan ajan johtajatarve.

Maavoimissa jatketaan yhteismajoituskokeilua vuoden 2021 ajan, lisätietojayhteismajoituskokeilusta löydät täältä.

Ohjeet palvelukseen saapuvalle

Palvelukseen ei saa tulla sairaana. Mikäli sairastut koronavirukseen alle 14 vuorokautta ennen palveluksen alkamista, hanki lääkärintodistus sairaudesta ja ota yhteys asiasta omaan aluetoimistoosi.

Ulkomailta saapuville alokkaille suositellaan 14 päivän karanteenia Suomessa. Jos saavut Suomeen 21.12.2020 jälkeen, et voi tulla joukko-osastoon 14 päivän karanteeniaikana. Ota yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla aluetoimistoosi tai omaan joukko-osastoosi, josta saat yksityiskohtaiset ohjeet. Rajoitus koskee sekä ulkomailla asuvia että ulkomailla vierailleita.

Saapumispäivän aikana alokkaille koulutetaan yksilön koronatoimet, kuten kasvomaskin käyttö, oikeaoppinen yskimistekniikka ja käsihygienia, perusyksikön siivoukseen liittyvät toimenpiteet, koronaviruksen oireet, kuinka toimia tartuntaepäilyn ilmetessä sekä mitä karanteenin asettaminen käytännössä tarkoittaa.

Joukko-osastot ovat lähettäneet tuleville alokkaille alokaskirjeen, josta selviävät tarkemmat ohjeet koronatilanteeseen ja palveluksen aloittamiseen liittyvistä toimenpiteistä sekä joukko-osastojen sekä aluetoimistojen yhteystiedot. Oman joukko-osastosi alokasinfon voit lukea myös alta:

Jääkäriprikaatin alokasinfo
Kaartin jääkärirykmentin alokasinfo
Kainuun prikaatin alokasinfo
Karjalan prikaatin alokasinfo
Maasotakoulun alokasinfo
Panssariprikaatin varusmiesinfo
Porin prikaatin alokasinfo
Utin jääkärirykmentin alokasinfo
 

´