Hyppää sisältöön

Nuoruudessa on voimaa - erilainen palvelus Puolustusvoimien varusmiessoittokunnassa

Panssariprikaati
Julkaisuajankohta 20.10.2021 14.16
Tiedote
Puolustusvoimien varusmiessoittokunta Lahdessa

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta edustaa Puolustusvoimia kotimaassa ja ulkomailla. Soittokunta muodostetaan vuosittain noin sadasta alansa lahjakkaimmasta nuoresta muusikosta, teknikosta tai median osaajasta. Soittokunta on osa Panssariprikaatia mutta sen toiminta-alueena on koko Suomi.

Varusmiessoittokunnan kalenterissa on vuosittain lukuisia esiintymistilaisuuksia perinteisistä paraatimarsseista, festivaalikeikkoihin tai musiikkivideoiden tuottamiseen. Varusmiessoittokunnalla on ylivoimaisesti valtakunnan monipuolisin ohjelmisto. 


Vuosittain tammikuun saapumiserässä aloittavassa soittokunnassa palvelee puhallin-, jousi- ja lyömäsoittajia, kevyen musiikin bändisoittajia, elektronisen musiikin tuottajia sekä laulajia. Yhteisen palveluksensa päätteeksi kaikki soittokuntalaiset kerätään esiintymään yhdessä suuressa megakokoonpanossa. Soittokunnan esiintyjiä tukevat soittokunnan omat varusmiesteknikot ja -viestijät, jotka ovat oman alansa harrastajia tai ammattilaisia. 


Palvelus Varusmiessoittokunnassa kestää 255 päivää, mutta tämän 9kk jälkeen on mahdollista suorittaa valtakunnallinen sotilasmusiikkialan aliupseerikurssi, jolloin palvelusaika on 347 päivää.

Aliupseerikurssin ensimmäisellä 6 viikolla, eli niin sanotussa AUK 1 vaiheessa syvennytään ryhmänjohtaja taitoihin maasto-olosuhteissa. Tämän jälkeen alkaa AUK 2 vaihe, jossa varusmiehet palaavat takaisin soittotoimintaan. Intensiivisen 7 viikon aikana aliupseerioppilaat tuottavat ja toteuttavat Varusmiessoittokunnan loppuvuoden esiintymiset.

"Varusmiessoittokunnan toiminta on osa puolustusvoimien panosta kansalliseen kulttuuriin. Tuleville ammattimuusikoille palvelu Varusmiessoittokunnassa on ansio." 
- Amiraali Jan Kleberg 1993
 

Joukko-osasto Parolannummi, Hattula Sotilasmusiikki
´