Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Kutsunnat alkavat Uudellamaalla 17. elokuuta 2020 Lapinjärvellä

Kaartin jääkärirykmentti
13.8.2020 16.33

Uudenmaan aluetoimisto järjestää asevelvollisuuslain mukaiset kutsunnat 17.8.-15.12.2020. Uudellamaalla järjestetään yhteensä 70 kutsuntatilaisuutta 22 paikkakunnalla.

Kutsunnanalaisia asevelvollisia miehiä on tänä vuonna Uudellamaalla noin 10 000. Kutsuntoihin osallistuvat tänä vuonna 18 vuotta täyttävät eli vuonna 2002 syntyneet miehet, tämän vuoden kutsunnoissa uudelleen tarkastettavaksi määrätyt ja ne alle 30-vuotiaat, jotka ovat jääneet edellisiin kutsuntoihin saapumatta ja joita ei ole erikseen tarkastettu.

Lisätietoa kutsunnoista ja aluetoimistokohtaiset kutsuntakuulutukset löytyvät osoitteesta intti.fi/kutsunnat.

Kutsunnoissa määritetään kutsunnanalaisen palveluskelpoisuus ja päätetään palveluksesta.

Kutsunnanalaisten on mahdollista päästä palvelukseen kutsuntoja seuraavien kolmen vuoden eli vuosien 2021, 2022 ja 2023 tammikuun tai heinäkuun saapumiseriin. 

Palvelusajan pituus ja tehtävä, johon asevelvollinen koulutetaan, päätetään vasta joukko-osastossa, ei kutsunnoissa.

Varusmiespalveluksen voi suorittaa myös erikoisjoukoissa tai -aloilla. Niihin ei määrätä suoraan kutsunnoista, vaan jokaisen on hakeuduttava niihin itse. Lisätietoa hakeutumisesta, pääsyvaatimuksista ja -kokeista annetaan kutsunnoissa sekä puolustusvoimien verkkosivuilla intti.fi/erikoisjoukot ja intti.fi/erityistehtavat.

Kutsunnanalainen pääsee esittämään kutsuntalautakunnalle omat toiveensa palveluksen aloittamisajasta ja paikasta henkilökohtaisesti, mikä takaa sen, että jokaisen toivomukset voidaan ottaa huomioon mahdollisimman hyvin.

Koronavirustilanne tuo muutoksia kutsuntojen järjestelyihin

Pyrimme varmistamaan asevelvollisille mahdollisimman turvalliset kutsunnat. Noudatamme syksyn kutsunnoissa THL:n (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) antamia suosituksia (käsi- ja yskimishygienia, suojaetäisyydet)

Hygieniakäytännöistä ja turvaväleistä kutsuntapaikalla ohjeistamme yksityiskohtaisesti kutsuntatilaisuudessa. Varaudumme kutsuntojen suunnittelussa myös nopeasti muuttuviin kokoontumisrajoituksiin. Kutsuntatilaisuuksiin osallistuvien kutsunnanalaisten lukumäärä ja käytössä olevien tilojen koko vaihtelevat suuresti eri kunnissa. Olemme valmistautuneet tarvittaessa typistämään kutsunnan ohjelmaa, väljentämään istumajärjestystä ja porrastamaan kutsunnanalaisten saapumista tilaisuuksiin. 

Porrastaminen saatetaan myös tehdä kutsuntapäivän aamuna kutsuntapaikalla, jolloin erillistä ilmoitusta asiasta ei lähetetä kotiin ennen kutsuntatilaisuutta. Näillä toimilla pyrimme huolehtimaan siitä, että osastot pysyvät mahdollisimman pieninä ja että kontaktiajat toisiin kutsunnanalaisiin ovat mahdollisimman lyhyet.

Pyydämme asevelvollisia huomioimaan seuraavat varotoimenpiteet kutsunnoissa: 
•    Jos olet selvästi sairas, ota yhteys aluetoimistoosi ja sovi kutsuntavelvollisuuden hoitamisesta.
•    Pese kätesi huolellisesti heti tilaisuuteen saapuessasi ja huolehdi käsihygieniasta läpi tilaisuuden. 
•    Pidä turvaväli muihin tilaisuudessa oleviin henkilöihin.

Pyydämme kutsuntoihin osallistuvia seuraamaan ja noudattamaan THL:n suosituksia suojamaskien käytöstä. Kutsunnanalaisia suositellaan käyttämään kasvomaskia ja varaamaan mahdollisuuksien mukaan kutsuntoihin myös omia suojamaskeja. Puolustusvoimat on kuitenkin varautunut jakamaan maskeja kaikille kutsuntoihin osallistuville ja ohjeistamaan niiden käyttöä kutsuntatilaisuudessa.

Lisätietoja Uudenmaan aluetoimistossa antavat aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Vesa Sundqvist, puh. 0299 422 200 ja asevelvollisuussektorin johtaja kapteeni Seppo Tolppi, puh. 0299 422 201.