Hyppää sisältöön

Yli 9 000 uutta alokasta Maavoimiin

Maavoimat
Julkaisuajankohta 28.12.2021 13.02
Tiedote
varusmies talviasussa

Maanantaina 3. tammikuuta Maavoimissa aloittaa palveluksensa noin 9 500 alokasta. Palveluksensa aikana varusmiehet saavat monipuolisen koulutuksen, joka valmistaa heidät toimimaan reservissä ja sodan ajan tehtävissään. Palveluksen järjestelyissä kiinnitetään huomiota koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseen.

Maavoimissa eniten uusia alokkaita saapuu Karjalan prikaatiin Vekaranjärvelle, Porin prikaatiin Säkylään ja Niinisaloon sekä Kainuun prikaatiin Kajaaniin. Ensimmäisinä palveluspäivinä ohjelmassa on muun muassa varusteiden noutoa ja niiden käytön opettelua sekä totuttelua varuskunnan arkeen.      

Perusteista palvelustehtäviin

Varusmiespalvelus kestää koulutuksesta riippuen 165, 255 tai 347 päivää. Alokasjakson pituus on kuusi viikkoa, ja sen aikana saadaan kattava koulutus sotilaan perustaitoihin.  

- Koulutus lähtee liikkeelle perusteista, ja kaikki aloittavat palveluksen samalta viivalta. Alokasjakson aikana suoritetaan sotilaan perustutkinto, jossa mitataan henkilökohtaisia tietoja ja taitoja ase- ja ampumakoulutuksessa, taistelu- ja marssikoulutuksessa sekä liikuntakoulutuksessa, Maavoimien koulutuspäällikkö, eversti Hannu Teittinen kertoo.  

Alokasjakson päätteeksi tehdään koulutushaaravalinnat, jotka määrittävät, minkä koulutushaaran peruskurssin varusmies suorittaa. Johtajavalinnat ja miehistön palvelustehtävävalinnat tehdään koulutushaarajakson lopussa. Palvelustehtäviin kannattaa tutustua jo ennen palveluksen alkua Intti.fi-sivustolla. Alokasjakson aikana varusmiehet voivat hakeutua myös omaa osaamistaan ja siviilikoulutustaan vastaaviin erityistehtäviin, jonne haetaan erillisellä haulla. 

Palveluksen aikana varusmiehet saavat laajan ja monipuolisen koulutuksen sodan ajan tehtäväänsä. Varusmieskoulutusta kehitetään aktiivisesti vastaamaan muuttuvia haasteita. Varusmiesten antama palaute vaikuttaa koulutuksen kehittämiseen. 

- Varusmiehiltä kerätään aktiivisesti palautetta koulutuksesta, ja heidän kokemuksensa otetaan huomioon koulutusta kehitettäessä, Teittinen tiivistää.  

Tietoa palveluksen aloittaville

Haluamme mahdollistaa kaikille asevelvollisille turvallisen palveluksen ja parhaan mahdollisen koulutuksen koronapandemian aikana. Tammikuun alussa varusmiehet toimivat edelleen osastoissa, ja myös uudet alokkaat jaetaan osastoihin heti ensimmäisenä palveluspäivänä.  

- Seuraamme tilanteen kehittymistä ja pyrimme varmistamaan asevelvollisille turvallisen palvelusympäristön kaikissa tilanteissa, Teittinen toteaa.  

Suosittelemme tulevia alokkaita ottamaan korona- ja influenssarokotteet ennen palveluksen alkua. Rokotteiden ottaminen on tärkeää, koska varuskunnissa palvelee paljon ihmisiä eri puolilta Suomea. Tarjoamme mahdollisuuden korona- ja influenssarokotteiden ottamiseen myös varuskunnissa. 

  • Ota palvelukseen mukaasi Omakanta-palvelusta kuvakaappaus tai tuloste rokotustodistuksesta sekä muut Omakannassa olevat rokotustietosi. Esitä nämä tiedot terveydenhuollon ammattihenkilölle, kun tulet ensimmäisen kerran varuskunnan terveysasemalle. Muut tahot eivät kysy sinulta rokotustietoja Puolustusvoimissa.
  • Muista, että palvelukseen ei saa tulla sairaana! Jos sairastut koronavirukseen alle 14 vuorokautta ennen palveluksen alkamista, hanki lääkärintodistus sairaudesta ja ota yhteyttä omaan aluetoimistoosi.  

Joukko-osastot ovat lähettäneet tuleville alokkaille alokaskirjeen, josta selviävät tarkat ohjeet koronatilanteeseen ja palveluksen aloittamiseen liittyvistä toimenpiteistä.  Oman joukko-osastosi alokasinfon löydät myös alta. 

Alokasinfot: 

Katso myös: 

´