Hyppää sisältöön

Yhteisoperaatio kutsunnat

Kainuun prikaati
Julkaisuajankohta 13.10.2021 9.22
Uutinen
Virka-asuinen upseeri puhuu kutsunnanalaisille puhujankorokkeelta vieressään kielekkeinen valtiolippu.

Valtakunnallinen, kaikkien kahdentoista aluetoimiston jokasyksyistä suunnittelua sitova kutsuntajakso toteutuu 15.8.-15.12. Kutsuntajakso sitoo ja työllistää aluetoimistojen ja sidosryhmien henkilöstöä tehokkaasti.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimiston henkilöstö sitoutuu vuoden 2021 kutsuntatilaisuuksiin kolmentoista viikon ajan. Samanaikaisesti asiakaspalvelu toimii, operatiivista suunnittelua tehdään ja reserviläisille suunnattuihin harjoituksiin osallistutaan.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimiston tämän vuoden kutsunnat aloitettiin Iistä 16. elokuuta. Ii on kutsuntavastuualueemme pohjoisin kutsuntapaikka ja viime vuosina valikoitunut kutsuntakierroksemme aloituspaikkakunnaksi. 

Samaisen hyväksi koetun järjestyksen mukaisesti Oulun kutsunnat toteutetaan kahden viikon aikana kutsuntajakson viimeisenä. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimiston vastuualueella on tänä vuonna yhteensä noin 3600 kutsunnanalaista.

Aluetoimiston henkilökunnasta kutsuntatilaisuuteen osallistuu sotilaiden lisäksi yksi tai useampi siviilivirkaa tekevä henkilö. Heidän tehtävä on toimia kutsuntasihteerin tehtävässä tilaisuuksissa ja kutsuntasihteerin rooli onkin kutsuntatapahtuman sujuvan toteutuksen kannalta erittäin tärkeä. 

Kutsuntasihteeri ottaa kutsuntatilaisuuteen kutsutut ja määrätyt vastaan, haastattelee kutsunnanalaiset ja ohjaa heidät tarvittaessa kutsuntalääkärin luo terveydentilan selvitykseen ja myöhemmin kutsuntalautakuntaan kutsuntapäätöksen tekemiseksi. Kutsuntasihteeri vastaa myös kutsuntoihin saapumatta jääneiden tietojen ilmoittamisesta poliisille.

Koronatilanne huomioidaan myös kutsunnoissa

Kuluva syksy on toinen koronapandemian aikana. Vallitsevan koronatilanteen vuoksi kutsuntatilaisuuksissa noudatetaan edelleen erityistä varovaisuutta viime vuotiseen tapaan. 

Tilaisuuksissa käytetään muun muassa käsidesiä ja pyritään huomioimaan turvavälit. Lisäksi jokainen osallistuja velvoitetaan käyttämään kasvomaskia, joita on tarjolla heti tilaisuuteen tultaessa. Kutsuntalautakunnan, lääkärin ja kutsuntasihteerin toimipisteillä on näiden lisäksi suojapleksit mahdollisten pisaratartuntojen vähentämiseksi. 

Kutsunnanalaisille yleensä tarjottava lounas pyritään toteuttamaan muulla tavoin niissä kutsuntapaikoissa, joissa jouduttaisiin lounastamaan esimerkiksi kouluilla tai vanhuspalvelujen yhteydessä.

Kutsuntatilaisuudet valmistellaan hyvissä ajoin

Syksyn kutsuntojen valmistelu alkaa alkuvuodesta, jolloin aluetoimisto lähestyy alueensa kuntia ja kaupunkeja, terveydenhuollon kuntayhtymiä, seurakuntia sekä muita kutsuntojen kannalta tärkeitä yhteistyötahoja. Aluetoimisto pyytää näitä tahoja nimeämään lainmukaiset henkilöt (kunnan/kaupungin edustaja ja lääkäri) kutsuntatilaisuuksiin sekä osoittamaan tarkoituksenmukaiset tilat kutsuntakäyttöön. 

Aluetoimisto lähettää lisäksi pyyntöjä poliisille, erikoisterveydenhuollon toimijoille kunnissa sekä kuntien ja kaupunkien etsivän nuorisotyön yhteyshenkilöille. Voimakkaimmin kutsuntojen valmisteluun aluetoimistossa osallistuvat kutsunta- ja valvontaupseeri sekä asiakaspalvelun sihteerit.

Yhteiskunnalle kutsuntatilaisuudet ovat myös mahdollisuus havaita ne miespuoliset henkilöt, joilla arvioidaan olevan haasteita esimerkiksi opintojen etenemisessä tai muussa elämänhallinnassa. Keväällä ennen kutsuntoja toteutettavissa ennakkoterveystarkastuksissa lääkäreillä ja terveydenhoitajilla sekä kutsuntatilaisuuksissa paikalla olevat Aikalisä-ohjaajilla on keinot tarvittavan tuen piiriin ohjaamiseen. 

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun suurempien paikkakuntien, kuten Oulu ja Kajaani, kutsuntatilaisuuksiin on liitetty myös terveys- ja liikuntapalveluja, joiden avulla nuorukaisia herätellään, innostetaan ja kannustetaan liikunnan riemuihin osana omaa hyvinvointia.

Kutsuntatilaisuus on merkityksellinen tapahtuma muun muassa siksi, että tilaisuudessa kohdataan koko miespuolinen ikäluokka viimeisen kerran. Tämän jälkeen esimerkiksi puolustusvoimat kohtaa enää vain ikäluokan palveluskelpoisen osan, muut toimijat eivät sitäkään. 

Kutsuntilaisuus ja koko kutsuntavuosi eri toimintoineen on puolustusvoimien päävastuun lisäksi myös usean muun viranomaisen ja toimijan yhteinen voimanponnistus ja yhteiskunnallisesti merkittävä kokonaisuus - ei pelkästään maanpuolustustahdon, vaan myös kansanterveyden kannalta!

Kirjoittaja majuri Antti Jokinen toimii asevelvollisuussektorilla Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimistossa.
 

Kajaani Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimisto
´