Hyppää sisältöön

Panssarintorjuntaohjusjoukkueiden koulutustaso testissä

Maavoimat
Julkaisuajankohta 17.11.2021 19.21
Uutinen
Ryhmänjohtaja antaa käskyjä panssarintorjuntaohjusjoukkueen jäsenille

Maavoimien vaikuttamisharjoituksessa on kuluneen viikon aikana arvioitu panssarintorjuntaohjusharjoitukseen osallistuvien varusmiesten osaamista. Koulutustason arvioinnissa hyödynnetään KASI-simulaattoreita, joiden avulla saadaan kattava arvio kokonaissuorituksesta.

Panssarintorjuntaohjusjoukkueiden koulutustason mittauksessa varusmiesten suorituskyky ja senhetkinen koulutustaso pääsevät testiin. Arvioitavien asioiden kirjo on laaja: mittauksessa tarkastellaan esimerkiksi puolustukseen ryhmittymistä, johtamistoimintaa, taistelunjohtamista, ohjustulenkäytön suunnittelua ja johtamista sekä joukkueen kokonaistulenkäyttöä.

Koulutustason mittaukseen osallistui harjoituksessa viisi ohjusjoukkuetta eri joukko-osastoista. Vastapuolella heitä toimi Jääkäriprikaatin varusmiehistä koostuva maaliosasto. Porin prikaatin varusmiehet kokelas Painilainen, alikersantti Mäenpää ja jääkäri Mikkola osallistuivat mittaukseen tiistaina 16.11. Joukkueen tulenjohtajana toiminut kokelas Painilainen kuvailee tehtävää: 

– Meillä oli tehtävänä estää vihollisen pääsy tälle uralle. Periaatteessa siis ryhmityimme puolustukseen. Minä ja joukkueen johtaja teimme päätöksen siitä, millainen puolustus tehdään. Tulppasimme molemmat urat ja pysäytimme vihollisen. 

Simulaattoreita käytetään niin taistelijoiden liiveissä, panssariajoneuvoissa, ohjusjärjestelmissä kuin panssarintorjunta-aseissakin. 

Simulaattoreilla saadaan kuva kokonaistilanteesta

Koulutustason arvioinnissa hyödynnetään KASI-simulaattoreita. Niitä käytetään niin taistelijoiden liiveissä, panssariajoneuvoissa, ohjusjärjestelmissä kuin panssarintorjunta-aseissakin. Simulaattoreiden avulla pystytään esimerkiksi tarkastelemaan taistelijan rynnäkkökiväärin käyttöä tehtävän aikana. Kouluttaja kapteeni Eerolan mukaan simulaattorit antavat kattavamman kuvan kokonaistilanteesta. 

– Meillä on käytössä autoon asennettu KASI MANPACK -järjestelmä, johon kaikki harjoitusalueella olevat simulaattorit on yhdistetty. Sen avulla pystytään muun muassa näkemään, missä kukakin liikkuu, ja arvioimaan kokonaistilannetta paljon paremmin. 

Palveluksessa opitut taidot käyttöön

Koulutustason mittauksessa todennetaan palveluksessa opittuja taitoja. Joukkueessa ryhmän varajohtajana toimivan alikersantti Mäenpään mukaan päivän tehtävässä korostuivat erityisesti kyky seurata tilannetta ja tehdä päätöksiä. 

– Piti pysyä kärryillä siitä, mitä ympärillä tapahtui. Toiminta oli melko itsenäistä, joten tarvittiin rohkeutta tehdä päätöksiä. 

– Tehtävä vaati meiltä kykyä työskennellä tiiminä, jääkäri Mikkola täydentää. 

Koulututason mittauksessa varusmiehet pääsivät hyödyntämään palveluksessa opittuja taitoja.

Tulosten pohjalta toiminta kehittyy

Koulutustason arviointi ajoitetaan tiettyyn vaiheeseen koulutusta. Joulukuussa kotiutuvat varusmiehet olivat jo ehtineet hitsautua yhtenäiseksi joukkueeksi, joten aika mittaukselle oli otollinen. Joukkueen toimintaa ehditään vielä myös kehittämään mittauksen pohjalta.

– Tässä vaiheessa voidaan vielä täydentää koulutusta, jos tarvetta on, Eerola toteaa.

Varusmiehet Painilainen, Mäenpää ja Mikkola ovat tyytyväisiä päivän suoritukseen. Harjoituksen päätteeksi heidän joukkueensa jäsenet palkittiin harjoituksen parhaina panssarintorjujina. 

– Jäi tosi hyvä fiilis. Tiimimme suoriutui hyvin ja oppi paljon. Tämä oli hyvä kokemus, varusmiehet tiivistävät päivän tunnelmat. 

Maavoimien vaikuttamisharjoitus järjestetään Rovajärvellä 10.-26.11. Harjoitusta pääset seuraamaan somessa aihetunnisteilla #maavoimat ja #MVH21 sekä harjoituksen verkkosivulla osoitteessa maavoimat.fi/mvh21.

´