Hyppää sisältöön

Maasotakoulun alokkaista jääkäreitä -vala ja vakuutus olivat Lappeenrannassa

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 6.8.2022 16.55
Tiedote
Alokkaita valanantoasennossa.

Maasotakoulun noin 280 alokasta vannoi sotilasvalan tai antoi sotilasvakuutuksen Lappeenrannan linnoituksessa lauantaina 6.8.2022. He palvelevat Haminassa Reserviupseerikoulussa joko Jääkärikomppaniassa tai Kuljetuskomppaniassa ja aloittivat varusmiespalveluksensa 4.7.2022 eli saapumiserässä 2/22.

Sotilasvalan ja -vakuutuksen otti vastaan Maasotakoulun johtaja eversti Sami-Antti Takamaa seurassaan Reserviupseerikoulun johtaja eversti Vesa Helminen. Sotilasvalan sekä -vakuutuksen kaavan esilukijana toimi Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Satu Sikanen. Lisäksi Sikanen osallistui seppeleenlaskuun, joka aloitti tapahtumapäivän sankarihautausmaalla kello 9. Seppeleen laski eversti Takamaa, mukana oli myös Lappeenrannasta kotoisin oleva varusmies, alokas Tatu Saareks, 19 (nyk. jääkäri).

Tuoreen jääkäri Saareksen äiti oli seuraamassa valapäivää seppeleenlaskusta alkaen. Hän sanoi, että Saareksen isoisän veli kaatui sodassa ja on haudattu juuri tälle sankarihautausmaalle Lappeenrantaan. Tämä toi varmasti varusmiehen valapäivään lisää juhlavuutta.

Kuvassa seppeleenlasku Lappeenrannan sankarihautausmaalla.

Päivä jatkui linnoitukseen. Siellä ennen sotilasvalaa oli mahdollisuus antaa sotilasvakuutus, eli uskonnoton vaihtoehto valalle. Vakuutuksen antoi kolme alokasta, yksi heistä oli helsinkiläinen Petri Leivo, 18. 

- Valitsin vakuutuksen, koska en ole uskonnollinen, tuore jääkäri Leivo (kuvassa toinen oikealta) kertoo.

Valatilaisuuden musiikista vastasi Rakuunasoittokunta. Valahartauden toimitti sotilaspastori Juuso Sikiö.  Noin 270 alokasta eli suurin osa vannoi sotilasvalan.

Ohimarssi oli valatilaisuuden jälkeen Kristiinankadulla. Ohimarssin otti vastaan Maasotakoulun johtaja seurassaan Reserviupseerikoulun johtaja, valakaavan esilukija ja Lappeenrannan kaupungin valitsema veteraani/veteraanit. Ohimarssin komensi kapteeni Jaakko Rahnasto Reserviupseerikoulusta. 

Tässä kuvia ja tunnelmia vakuutuksesta ja valasta sekä ohimarssista linnoituksessa:

Mukana ohimarssissa ja päivässä oli myös rakuunaratsukot.

Päivä jatkui ase- ja kalustoesittelyllä Pusupuistossa linnoituksen vieressä. Yleisö sai ostaa Lappeenrannan sotilaskodin myyntiteltasta mm. kahvia ja munkkeja, sekä Lappeenrannan sotilaskodin erikoisuutta eli telamiinamunkkeja, "telluja". Ne ovat munkin ja korvapuustin kaltaisia, kuorrutettuja herkkuja.

 

Pusupuistossa esiintyi myös Rakuunasoittokunnan varusmiesyhtye Hallakko.

 

Maasotakoulun kalustoesittelyssä vala- ja vakuutuspäivänä 6.8.2022 Lappeenrannassa oli esillä ajoneuvokalustoa ja taisteluvälinemateriaalia: maastosairasauto, maastokuorma-auto E-SISU, maastoskootteri ja peräkärry, 9.00 PIST M2000, 7.62 RK 95 + valonvahvistin 2000, 7.62 RK 95 + punapistetähtäin, 7.62 RK 95 + kiväärikaukoputki, 8.6 TARKIV 2000, 7.62 KK PKM, 12.7 ITKK, 112 RSKSKO APILAS + valonvahvistintähtäin, 66 KES 88 ja minilennokkijärjestelmä.

Tässä kuvia Pusupuistosta:

 

Tuore jääkäri Markus Ridal, 19, Lahdesta tapasi tyttöystävänsä Anna-Sofia Parkkiman, 19, kanssa Pusupuistossa valan jälkeen, ennen valatarkastusta ja lomalle pääsyä.

- Alokasaika on ollut rankkaa ja ensimmäiset viikot painaa. Mutta meillä on hyvä tupa ja hyvä henki. Siihen auttaa hyvä huumorintaju, jääkäri Ridal sanoo. Hän palvelee Kuljetuskomppaniassa.

- Valan vannominen oli omalaatuinen kokemus. Olemme iso porukka puolustamassa maatamme ja kaikki on mukana, Ridal pohtii.

 

Tuore jääkäri Roope Kelvelä, 19, Luumäeltä tapasi Pusupuistossa perheeensä, eli isä Arin ja sisarukset: Veeti, 14, Riina, 12, ja Janette, 20. Äiti nukkui pois pari vuotta sitten, mutta hänkin varmasti iloitsee "siellä jossain".

- Olen ylpeä, tosi ylpeä, sanoo jääkärin isä Ari Kelvelä.

- Se on iso asia, että lähti armeijan harmaisiin, hän jatkaa.

Alokaskausi on Roopella nyt takana, ja siitä jäi mieleen erityisesti kahden päivän - yön- metsäreissu.

- Meillä oli siellä hälytysharjoitus. Olihan se rankkaa, mutta hyviä kokemuksia ja uusia kavereita olen saanut intistä, jääkäri Kelvelä kertoo.

Häntä kiinnostaa erityisesti sotilaspoliisin tehtävät, jos ne aukeaisivat hänelle myöhemmin varusmiehenä. Seuraavia alokkaita ja heitä, joilla intti on edessä, hän neuvoo:

- Avoimin mielin kannattaa lähteä, ja tehdä parhaansa. Kiinnostuksen mukaan. Kutsunnoissa sanoo vaan, mikä itsellä on mielessä, niin minä ainakin pääsin minne halusin.

Toiveet ja osaaminen voidaan ottaa huomioon palveluspaikkaa ja -tehtävää määrätessä.

Tupakaverit Wiktor Wlodarczyk-Helle, 18, ja Tor-Erik Väre, 20, jännittävät hieman tulevaa: alokaskauden jälkeen heihin suhtaudutaan armeijassa kuin sotilaisiin, eli sotilaan taidot pitäisi jo osata.

- Me emme enää ole alokkaita, ja perusasiat pitäisi olla jo hallussa. Ne osataan jo hyvin, ja hyvin ne on meille opetettu, tuore jääkäri Väre sanoo.

Tuore jääkäri Petri Leivo, 18, tapasi perheensä Pusupuistossa valan ja vakuutuksen jälkeen ja etenkin isällä oli tunteet pinnassa.

- Kyllä siinä isäpapalle tuli tippa linssiin. Hän on nyt täysivaltainen. Ottaa vastuuta itsestään, ja ottaa vastuuta myös muista ja muusta yhteiskunnasta, kertoo isä-Mika, kun oli nähnyt poikansa antamassa sotilavakuutusta. Isän silmät kostuvat myös hänen kertoessaan siitä.

- Olemme niin ylpeitä meidän jääkäristämme. Hän on osa jatkumoa. Peten isoisosetäpuoli oli kahdensadan ensimmäisen jääkärin joukossa. Perintö elää, Virpi Virtanen kertoo.

Myös siskopuolet Tesla ja Pii ovat ylpeitä veljestään.

Lomallelähtötunnelmissa juuri ennen lomatarkastusta tässä jääkärit Nieminen, 29, Koskimäki, 18 ja Åberg, 20, Jääkärikomppaniasta.

Suurimman osan vala- ja vakuutuspäivän kuvista on kuvannut Maasotakoulussa, Reserviupseerikoulun Kuljetuskomppaniassa palveleva alikersantti Tomi Muhonen. Lisää kuvia ja tunnelmia Maasotakoulun Facebookissa.

´