Hyppää sisältöön

Keskusteluja paikallispuolustuksesta -webinaari käsitteli reserviläisten roolia ja osaamista

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 2.9.2022 8.41
Tiedote
Lumipukuinen sotilas tähtää rynnäkökiväärillä ja ampuu.
Reserviläinen paikallispuolustusharjoituksessa maaliskuussa 2022.

Maavoimien tutkimuskeskuksen Keskusteluja paikallispuolustuksesta -webinaarisarja huipentui tapahtumaan otsikolla ”Reserviläisten rooli kehittyvässä paikallispuolustuksessa”. Keskustelutilaisuus oli 15.9.2022 Reserviupseerikoulun Maneesissa Haminassa. Tapahtumaan osallistui nettistriimin kautta yli 150 henkilöä.

Keskustelun pohjaksi alustuksia pitivät alan asiantuntijat: toiminnanjohtaja Minna Nenonen Reserviläisliitosta ja puheenjohtaja Aaro Mäkelä Reserviupseeriliitosta.

- Reserviäisten omaehtoinen koulutus korostuu ja verkko-oppimisympäristöjä kuten PVMoodlea pitää käyttää aiempaa enemmän hyväksi, Nenonen sanoo.

Hänen mukaansa yhtenäinen viestintä reserviläisille yhdessä Puolustusvoimien, Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen ja maanpuoöustus- sekä reserviläisjärjestöjen kanssa on avainasemassa.

Kuvassa toiminnanjohtaja Minna Nenonen Reserviläisliitosta.

- Pitää jalkautua yhdessä kaupunkeihin ja alueille ja kertoa asioista. Nyt tieto menee lähinnä kaverin ja tutun kautta.

Lisäksi perustaitojen ylläpitäminen ja kehittäminen on tärkeää kaikilla reserviläisillä. Näitä perutaitoja ovat mm. ampuma- ja maastotaidot.

Minna Nenosen johtamassa Reserviläisliitossa on jäseniä noin 46 000 ympäri Suomen. Reserviläisliiton ja Reserviupseeriliiton harjoituksissa ja koulutuksissa ammutaan vuosittain noin 7 miljoonaa laukausta. Eli ampumataitoa ylläpidetään. 

Reserviupseeriliitossa jäseniä on noin 27 000, ja jäsenistä yksi kolmasosa on alle 35-vuotiaita.  RUL:n puheenjohtaja Aaro Mäkelä muistuttaa, että myös kansainvälisyys on osa toimintaa.

- Pohjoismaista yhteistyötä reserviläistoiminnassa meillä on jo, ja siten voimme vertailla, miten reservinkäyttö toimii muissa maissa, ja vaihtaa kokemuksia esimerkiksi Ruotsin ja Norjan kanssa, Mäkelä sanoo.

Mäkelän mukaan reserviläisiä voisi käyttää nykyistä enemmän myös harjoitusten suunnittelussa.

Kuvassa puheenjohtaja Aaro Mäkelä RUL:sta.

- Keskustelun punaiset langat kumpusivat päivän teemasta ja puolustusselonteosta, eli siitä, että paikallisjoukkojen kouluttamisessa ja rekrytoinnissa hyödynnetään entistä enemmän vapaaehtoisen maanpuolustuksen resursseja ja vapaaehtoisia reserviläisiä. Reserviläisten osallistumista maanpuolustukseen edistetään uudistamalla koulutusta ja tehostamalla paikallisjoukkojen suorituskykyjä, kertoo keskustelun vetäjä, majuri Pasi Puhakka (kuvassa keskellä) Maavoimien tutkimuskeskuksesta.

 

- Paikallisjoukoissa hyödynnetään aiempaa paremmin reserviläisten paikallistuntemusta ja siviilissä hankittua osaamista. Paikallisjoukkojen kehittäminen mahdollistaa reserviläisille mielekkään urapolun eri tasoisissa poikkeusolojen tehtävissä sekä aktiivisen osallistumisen maanpuolustukseen. Reserviläisten sitoutuneisuus ja verkostoituminen korostuvat paikallispuolustuksen tehtävien monipuolistuessa, Puhakka sanoo.

Alustusten jälkeen oli paneelikeskustelu. Yleisöllä, niin paikan päällä kuin verkossa, oli mahdollisuus esittää kysymyksiä ja kommentteja.

 

Keskusteluja paikallispuolustuksesta -webinaarisarja alkoi alkuvuonna 2022 ja kokoontui yhteensä viisi kertaa eri teemojen pariin. Kuudes kerta on vielä lokakuussa, ja silloin Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen sisäisesti keskustellaan aselajiosaamisesta.

Keskusteluista ja alustuksista toimitetaan kirja, joka julkaistaan vuonna 2023. Vuonna 2021 Maavoimien tutkimuskeskus järjesti Keskusteluja taktiikasta -webinaarisarjan, josta julkaistiin kirja alkuvuonna 2022.

Sosiaalisessa mediassa voi seurata asiaa aihetunnisteilla #paikallispuolustus #PapuWebi #maask.

Maavoimien tutkimuskeskus kuuluu Maasotakouluun ja toimii pääasiassa Haminassa. 

Kuvituskuvassa paikallisjoukkojen reserviläinen ampumaharjoituksessa paikallispuolustusharjoituksessa Etelä-Karjalassa maaliskuussa 2022. Kuva: Taistelukamera / Puolustusvoimat.

´